Web weergave

Zowat 1 op de 6 mensen kampt met gehoorproblemen. Het goede nieuws: aan slechthorendheid kan haast altijd iets gedaan worden en de hulpmiddelen worden steeds gesofisticeerder.

GEZONDHEID

De coronapandemie, met de halve wereld in lockdown en ruim 1,1 miljoen overlijdens door Covid-19 wereldwijd (oktober 2020), leidde ook tot een opflakkering van fake news, dat gretig gedeeld wordt op social media.

PSYCHOLOGIE

Mensen met een euthanasievraag vanwege ondraaglijk psychisch lijden kiezen finaal vaak toch voor het leven. Hoe respecteer je hun doodswens zonder de hoop op herstel op te geven?

PSYCHOLOGIE

Een vriend nog perfect waarnemen als hij zijdelings naar je toe komt, maar zijn gezicht niet herkennen als hij pal voor je staat. Dat overkomt mensen met gevorderde leeftijdsgebonden maculadegeneratie, of 'netvliesveroudering'. In een zo vroeg mogelijk stadium van de ziekte weten dat je eraan lijdt, is belangrijk. Om verschillende redenen.

GEZONDHEID

Eenzaamheid bespreken houdt in dat je een taboe doorbreekt. Wat zeg je tegen een eenzame buurman, vriend of familielid? 'Empathisch luisteren is de sleutel.'

PSYCHOLOGIE

Jonge mannen verliezen zichzelf steeds vaker in een gespierd ideaalbeeld. De sociale media en een identiteitscrisis kunnen dat proces in de hand werken. 'Breng voldoende tijd door in de zintuiglijke wereld. Je zal merken dat niemand perfect is.'

PSYCHOLOGIE

Hoe pak je tandverkleuringen doeltreffend en veilig aan, zonder je tanden te beschadigen of er een blijvende overgevoeligheid aan over te houden?

GEZONDHEID

Donkere dagen, striemende regen, snijdende koude. We noemen dat veelal slecht weer, maar je kunt het ook positief bekijken, vindt de Noorse psychologe Kari Leibowitz. Dat maakt je zelfs een stuk minder somber.

PSYCHOLOGIE