Een intrigerend 'eilandje' in ons brein lijkt een belangrijk aandeel te hebben in de grote verschillen in pijnervaring tussen mensen, en ook specifiek tussen mannen en vrouwen. Een verhelderend gesprek met pijnexpert Bart Morlion.
De winter is in aantocht. Verwarmingstoestellen worden aangestoken en woningen worden minder verlucht. Daardoor stijgt de kans op een hoge concentratie koolstofmonoxide (CO) in huis. Wat doe je als iemand bevangen raakt door CO?
Zowat 1 op de 6 mensen kampt met gehoorproblemen. Het goede nieuws: aan slechthorendheid kan haast altijd iets gedaan worden en de hulpmiddelen worden steeds gesofisticeerder.
Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) liet in een interview weten dat hij aan de ziekte van Crohn lijdt, een chronische darmaandoening. Maar hoe is het om met zo'n aandoening te leven?
'We moeten voor ogen houden dat sinds de coronacrisis heel wat publieke toiletten niet meer toegankelijk zijn', zegt maag-darmspecialist Marc Ferrante. 'Voor IBD-patiënten komt dat boven op alle andere beperkingen die covid-19 oplegt.'
Elk koppel wordt vroeg of laat geconfronteerd met uitdagingen die de liefde danig op de proef stellen. Relatietherapeute Chloé De Bie ziet in haar praktijk steeds dezelfde relatievalkuilen terugkomen. 'Alles staat of valt met communiceren.'
De coronapandemie, met de halve wereld in lockdown en ruim 1,1 miljoen overlijdens door Covid-19 wereldwijd (oktober 2020), leidde ook tot een opflakkering van fake news, dat gretig gedeeld wordt op social media.
Mensen met een euthanasievraag vanwege ondraaglijk psychisch lijden kiezen finaal vaak toch voor het leven. 'Mensen hervinden soms verloren gewaande krachten.'
Het paramedische beroep van mondhygiënist werd in 2016 in het leven geroepen om het tekort aan tandartsen op te vangen. Welke taken mogen mondhygiënisten uitvoeren?
Wat heeft een kind nodig om uit te groeien tot een sterke jongvolwassene? En hoe kun je daar als ouder bij helpen? Twee sleutelwoorden: verbinding en autonomie.
Een vriend nog perfect waarnemen als hij zijdelings naar je toe komt, maar zijn gezicht niet herkennen als hij pal voor je staat. Dat overkomt mensen met gevorderde leeftijdsgebonden maculadegeneratie, of 'netvliesveroudering'. In een zo vroeg mogelijk stadium van de ziekte weten dat je eraan lijdt, is belangrijk. Om verschillende redenen.
Voor veel mensen loert eenzaamheid om de hoek tijdens de wintermaanden. Nu nog meer dan anders. Psychologen waarschuwen: 'Leg jezelf geen strenger sociaal regime op dan de coronamaatregelen voorschrijven.'
Eenzaamheid bespreken houdt in dat je een taboe doorbreekt. Wat zeg je tegen een eenzame buurman, vriend of familielid? 'Empathisch luisteren is de sleutel.'
Jonge mannen verliezen zichzelf steeds vaker in een gespierd ideaalbeeld. De sociale media en een identiteitscrisis kunnen dat proces in de hand werken. 'Breng voldoende tijd door in de zintuiglijke wereld. Je zal merken dat niemand perfect is.'
Donkere dagen, striemende regen, snijdende koude. We noemen dat veelal slecht weer, maar je kunt het ook positief bekijken, vindt de Noorse psychologe Kari Leibowitz. Dat maakt je zelfs een stuk minder somber.