Web weergave

De coronapandemie, met de halve wereld in lockdown en ruim 1,1 miljoen overlijdens door Covid-19 wereldwijd (oktober 2020), leidde ook tot een opflakkering van fake news, dat gretig gedeeld wordt op social media.

PSYCHOLOGIE

Een vriend nog perfect waarnemen als hij zijdelings naar je toe komt, maar zijn gezicht niet herkennen als hij pal voor je staat. Dat overkomt mensen met gevorderde leeftijdsgebonden maculadegeneratie, of 'netvliesveroudering'. In een zo vroeg mogelijk stadium van de ziekte weten dat je eraan lijdt, is belangrijk. Om verschillende redenen.

GEZONDHEID

Eenzaamheid bespreken houdt in dat je een taboe doorbreekt. Wat zeg je tegen een eenzame buurman, vriend of familielid? 'Empathisch luisteren is de sleutel.'

PSYCHOLOGIE

Jonge mannen verliezen zichzelf steeds vaker in een gespierd ideaalbeeld. De sociale media en een identiteitscrisis kunnen dat proces in de hand werken. 'Breng voldoende tijd door in de zintuiglijke wereld. Je zal merken dat niemand perfect is.'

PSYCHOLOGIE

Donkere dagen, striemende regen, snijdende koude. We noemen dat veelal slecht weer, maar je kunt het ook positief bekijken, vindt de Noorse psychologe Kari Leibowitz. Dat maakt je zelfs een stuk minder somber.

PSYCHOLOGIE