Knack Extra

cover Knack Extra

Lees nr. 11 | 14 november 2018

Web weergave

De tijd staat niet stil, en al evenmin de manier waarop we die meten, controleren en commercialiseren. De horlogesector lijkt wel een rollercoaster. In een tijdperk van grote veranderingen, raakten veel zaken dit jaar in een stroomversnelling.

NEWS

Baselworld, het grootste horlogesalon ter wereld, zag dit jaar het aantal exposanten meer dan halveren. Het bleek maar een eerste aderlating. Voor 2019 keer stapten ook grote namen eruit, zoals de zestien merken van de Swatch Group. Het SIHH in Genève kan de schade beperken, maar ook daar geven merken forfait. Hebben de horlogebeurzen nog toekomst?

NIEUWS

Tegenover de beperkte houdbaarheid van smartwatches stellen klassieke horlogemerken de belofte van duurzaamheid. Maar wat houdt die belofte precies in?

NEWS

Drie decennia geleden moet er wel iets in ons leidingwater hebben gezeten. De laatste drie jaar is een generatie Belgische horlogemakers opgestaan. Hun publiek? Van de meerwaardezoeker over de designliefhebber tot de fashionista. Een overzicht.

ZOALS HET KLOKJE THUIS TIKT

Jean-Pierre Lutgen, baas van Ice-Watch en Manager van het Jaar 2017, gaat voor metalen horloges. Hij verlaat straks Bastenaken, na de verkiezingsnederlaag tegen zijn broer Benoît.

BELGIUM

Rolex staat symbool voor betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en prestige - een icoon. En in tijden van fusies en overnames blijft het op zijn eigen, fiere wijze een onafhankelijk merk. Bovendien is Rolex het enige luxemerk met de oplage van een populair merk. Portret van een fenomeen op zoek naar de perfectie.

MERKEN

George Bamford, zoon van een Engels zakenman en parlementslid, maakte naam als customiser van Rolex-horloges. Niet altijd tot vreugde van het Zwitserse merk, overigens. Nu werkt hij samen met de horloge-afdeling van LVMH, om er zich vooral op TAG Heuer te concentreren. En om, het klinkt paradoxaal, horloges in serie te personaliseren.

MERKEN

Camelia, kettingen, tweed, leeuwen... Met een aantal codes en symbolen creëerde Gabrielle Coco Chanel al in de eerste jaren van haar collecties een heel herkenbare stijl. De horloges van het merk doen dat vandaag nog altijd.

MERKEN

De Twenty~4, bestseller in het gamma dameshorloges bij Patek Philippe, verscheen voor het eerst in 1999 in de etalage. De 20e verjaardag nadert met een nieuw mechanisch hart en een nieuw kleedje. Niet echt hetzelfde en toch niet echt iets anders.

MERKEN

In de loop van zijn geschiedenis onderscheidde Zenith zich door een visionaire stichter, een rebelse horlogemaker, het eerste en wereldwijd meest befaamde automatische chronograafkaliber, een CEO met sterallures en recent de lancering van een revolutionaire oscillator. Lunch met CEO Julien Tornare.

MERKEN

Tachtig jaar na de lancering van zijn Big Crown Pointer Date presenteert het eigenzinnige onafhankelijke Zwitserse horlogemerk Oris een nieuw eskadron pilotenhorloges. De revisited-collectie van 2018 is een mix van retrospectieve lifestyle en pure techniek - en zoals steeds uitsluitend mechanisch. Ready for take-off!

MERKEN

Annabelle Wallis is het nieuwe gezicht van La Panthère, de juwelen- en horlogecollectie van Cartier. De Britse actrice volgt de Waalse Jeanne Toussaint op. De eerste panter van Cartier kwam uit Charleroi!

MERKEN

Horlogejournalist en connaisseur Patrick Delaroche presenteert zijn top 10 van 2018.

SELECTIES

Horlogejournalist en connaisseur Serge Vanmaercke presenteert zijn top 10 van 2018.

SELECTIES

In de wereld van de horlogerie begint het jaar met het SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) in Genève. En het jaar eindigt ook in Genève, waar de Grand Prix d'Horlogerie (GPHG) de beste horloges van het jaar bekroont.

SELECTIES

Vier horlogejournalisten tonen hun favoriet van de horloges die ze dragen.

SELECTIES