Knack Extra

cover Knack Extra

Lees nr. 10 | 6 november 2019

Web weergave

In Europa, ook in België, kampt gemiddeld 1 op de 5 met chronische pijn. Ter vergelijking: 1 op de 10 heeft diabetes type 2. Terwijl er voor die laatste patiënten goed uitgestippelde zorgpaden bestaan, blijven pijnpatiënten vaak in de kou staan, aldus Marleen Finoulst.

EDITO

Leven met een groot verlies is moeilijk. Maar hoe doe je dat als de persoon om wie je rouwt, vermist is en vervolgens overleden teruggevonden wordt? Een beklijvend, leerzaam en troostend gesprek met Uus Knops, ervaringsdeskundige én psychiater-psychotherapeut.

PSYCHOLOGIE

De een zweert bij de zomertijd, vanwege de lange avonden. De ander geeft de voorkeur aan de wintertijd, omdat die beter aansluit bij zijn biologische klok. Wat wordt het als we straks moeten kiezen tussen permanente zomer- of wintertijd? En wat zegt de wetenschap?

PSYCHOLOGIE

Een appel die niet bruin verkleurt na het doorsnijden, tomaten die veel meer antioxidanten bevatten dan de gangbare, aardappelen die tegen een stootje kunnen...: die GGO-gewassen bestaan, maar op ons bord komen ze niet. Hoe komt dat?

ETEN

De Japanse visgerechten sushi en sashimi passen perfect tussen Hollandse maatjes, ceviche, carpaccio of tartaar van vis - bereidingen die zeer terecht hun plaats gevonden hebben op onze kersttafels.

ETEN