Knack Extra nr. 10 | 6 november 2019

cover Knack Extra

Lees Knack Extra digitaal

Web weergave

'Chronische pijnpatiënten blijven te veel onder de radar'

In Europa, ook in België, kampt gemiddeld 1 op de 5 met chronische pijn. Ter vergelijking: 1 op de 10 heeft diabetes type 2. Terwijl er voor die laatste patiënten goed uitgestippelde zorgpaden bestaan, blijven pijnpatiënten vaak in de kou staan, aldus Marleen Finoulst.

EDITO

Signalen van pancreaskanker

Elk jaar krijgen ongeveer 1.150 mensen in België de diagnose pancreaskanker. Vaak wordt de tumor pas laat ontdekt. Daarom is het erg belangrijk tijdig de alarmtekens te herkennen.

GEZONDHEID

Wintersport zonder ski's

Hoe betoverend die winterse bergen ook zijn, niet iedereen is er even tuk op ze op latten af te glijden. Gelukkig zijn er sportieve alternatieven, voor de voorzichtigen én voor de durvers.

BEWEGING

Zorgverblijf: tussen ziekenhuis en thuis

Wie moet herstellen na een operatie of een ernstige ziekte vindt steeds vaker de weg naar een zorgverblijf. Zoals het CM-zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort, waar mensen op krachten kunnen komen in het groen, omringd door de beste medische zorgen. De gezonde zeelucht krijgen ze er gratis bij.

BEWEGING

"Verdriet vraagt liefde, geen logica"

Leven met een groot verlies is moeilijk. Maar hoe doe je dat als de persoon om wie je rouwt, vermist is en vervolgens overleden teruggevonden wordt? Een beklijvend, leerzaam en troostend gesprek met Uus Knops, ervaringsdeskundige én psychiater-psychotherapeut.

PSYCHOLOGIE

"Permanente zomertijd? Slecht idee"

De een zweert bij de zomertijd, vanwege de lange avonden. De ander geeft de voorkeur aan de wintertijd, omdat die beter aansluit bij zijn biologische klok. Wat wordt het als we straks moeten kiezen tussen permanente zomer- of wintertijd? En wat zegt de wetenschap?

PSYCHOLOGIE

Van prins naar kikker, en terug

Ook partners die ogenschijnlijk voor elkaar zijn geboren glijden in hun relatie weleens van een zeldzame hoogte naar een diep dal. Daar weer uit geraken lukt beter vanuit de geruststellende gedachte dat dit vaak de keerzijde is van talenten die elkaar 'in goede tijden' erg mooi aanvullen.

PSYCHOLOGIE

Smaakvol sober

Na jarenlang sukkelen breekt alcoholvrij bier eindelijk door en verwerft het alsmaar meer een eigen stek op de prijslijsten. Er is nog werk aan, maar de toekomst lijkt veelbelovend.

ETEN

Gestigmatiseerde gewassen

Een appel die niet bruin verkleurt na het doorsnijden, tomaten die veel meer antioxidanten bevatten dan de gangbare, aardappelen die tegen een stootje kunnen...: die GGO-gewassen bestaan, maar op ons bord komen ze niet terecht.

ETEN

Sushi & sashimi

De Japanse visgerechten sushi en sashimi passen perfect tussen Hollandse maatjes, ceviche, carpaccio of tartaar van vis - bereidingen die zeer terecht hun plaats gevonden hebben op onze tafels.

ETEN