BRUSSEL EN VLAANDEREN

Jef Van Damme, schepen in Sint-Jans-Molenbeek, Brussels Parlementslid voor SP.A; ‘In Van de redactie noemt Rik Van Cauwelaert Brussel één grote leugen (Knack 23/09) die door subsidies in stand wordt gehouden. De internationale uitstraling van Brussel zou volgens u minder de welvaart van het land schragen dan men beweert. Het hele idee van interregionale samenwerking in de Brusselse grootstedelijke zone (de Brussels Metropolitan Region) zou bovendien verzonnen zijn in functie van het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde. Uw voorwoord is minachtend ten aanzien van alle onderzoeken en publicaties die hierover de laatste jaren verschenen zijn. Was u een politicus, dan zou men u terecht van populisme beschuldigen. Het verbaast me dat u zich als kritische journalist baseert op halve waarheden om een stelling te verdedigen.

U vindt het misschien moeilijk om te geloven, maar niet álles staat in het teken van B-H-V of de uitbreiding van Brussel. Het hele idee om Brussel te herleiden tot een gevecht tussen Vlamingen en Walen, dat is pas een grote leugen die u, jammer genoeg, maar al te graag in stand lijkt te houden.

CORDON SANITAIRE

Luc Sanders, filosoof: ‘Het is cynisch dat of all people Vlaams Belang ging huilen bij de rechter wegens discriminatie en bovendien gelijk kreeg. (…) Welke Belgische partij neigt immers het meest naar Iraanse praktijken? Vlaams Belang natuurlijk! (…) Het cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok was geen overtreding van formele maar wel van informele regels, zoals het initiatiefrecht van de grootste partij inzake regeringsonderhandelingen. Maar dat was een plechtig akkoord in een periode dat het Vlaams Blok zich nog erg racistisch uitliet. (…) Ondertussen is veel water naar de zee gegaan. Destijds lagen de kaarten heel anders. In zijn zeventigpuntenplan pleitte het Vlaams Blok voor de herinvoering van bloedafstamming (punt 22) en deportatie van mensen met transportvliegtuigen (punt 45), terwijl het Vlaams Belang in zijn beginselverklaring schreef: ‘De overheid moet de rechten van elke burger respecteren. (…) De partij meent dat de beste waarborgen voor de vrije mens de rechtsstaat en de democratie zijn.’ Het Blok voerde campagne met bokshandschoenen en bezems. Het Belang houdt tegenwoordig saaie symposia.

VERDER OP KNACK.BE KNACK FOCUS OP FILMFESTIVAL GENT

De filmploeg van Knack Focus maakt(e) het Filmfestival van Gent onveilig. Op Poplounge, de blog van Knack Focus, kunt u hun verslagen terugvinden.

www.knack.be/focus/poplounge

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content