Win een minitrip van Jef Geys

Jef Geys, de kunstenaar die België vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië, ontwierp de cover van Knack nr. 28 (8 juli 2009). Honderd exemplaren werden door hem ook gesigneerd en willekeurig verstopt in de oplage bestemd voor de losse verkoop.

Dit unieke project krijgt nog een leuk staartje. Geys heeft een geheim merkteken aangebracht op een van de honderd gesigneerde exemplaren. Dat merkteken bevindt zich op de voorlaatste pagina (een advertentie voor Knack Extra: Michael Jackson). Alle gelukkige bezitters van een door Geys gesigneerde Knack wordt verzocht die voorlaatste pagina in te scannen (of een foto ervan te nemen). Het digitale bestand moet voor 19 augustus gemaild worden naar de hoofdredactie (karl.van.den.broeck@knack.be) van Knack. In Knack van 26 augustus onthullen we waar het geheime merkteken precies werd aangebracht en wie de winnaar is van onze wedstrijd. Die krijgt van Jef Geys himself een minitrip naar Tunesië cadeau. Niet naar Venetië dus. Naar Tunesië.

PUZZELS EN SUDOKU’S OP KNACK.BE

De puzzelpagina in Knack heeft een trouwe schare fans. Maar als u er niet genoeg van krijgt, kunt u voortaan ook uw hersenen trainen op Knack.be. In een speciale puzzelsectie kunt u volledig uit de bol gaan met kruiswoordraadsels, sudoku’s en cryptogrammen. U hoeft de roosters niet uit te printen: u kunt ze gewoon online invullen met de toetsen van uw toetsenbord. Veel plezier.

En wie dan nog tijd overheeft, kan natuurlijk ook nog altijd deelnemen aan de Knacktuaquiz.

www.knack.be/kanaal/puzzels/

www.knack.be/knack/knacktuaquiz/

ALLES OVER DE MEXICAANSE GRIEP

De Mexicaanse griep ishere to stay. Zoals Dirk Draulans op blz. 42 uitlegt, is er geen reden tot blinde paniek. Het virus is hardnekkig, maar dat is met een ‘gewoon’ griepvirus ook het geval. Wie toch meer informatie wil over deze pandemie kan terecht op Gezondheidsnet.be. De redactie van Bodytalk geeft hier antwoorden op al uw vragen.

http://gezondheidsnet.rnews.be/de-mexicaanse-griep

MARLEEN FINOULST OVER DE MEXICAANSE GRIEP

Risico’s zijn angstaanjagender als je er geen vat op hebt. Als een schijnbaar gezonde jonge vrouw overlijdt aan griep ondanks de best mogelijke behandeling, dan loert paniek om de hoek en daar kan zelfs een nuchtere viroloog niet meer tegenop. De interpretatie van risico’s steunt niet alleen op naakte wetenschap, maar wordt in belangrijke mate vertekend door de aard van het risico, zo blijkt uit onderzoek. Als een risico levensbedreigend is én we gaan het uit de weg, dan wordt de impact schromelijk overschat. Zelfs al gaat het om een piepklein risico. Roken is bijvoorbeeld ook levensbedreigend, de gevolgen zijn een stuk ernstiger, maar rokers bagatelliseren de impact op hun gezondheid, omdat ze dat gedrag nu eenmaal vrijwillig kiezen. Ook berichtgeving met een hoog spektakelgehalte leidt tot tal van verkeerde interpretaties. De grieppandemie is nu vele malen sexyer dan de impact van fijn stof of de hoge ozonconcentraties. Daar ligt niemand wakker van.

blogs.knack.be/bodytalk

PIET PIRYNS PRAAT MET MICHAëL ZEEMAN

In 2003 interviewde Piet Piryns de Nederlandse schrijver en journalist Michaël Zeeman. Die overleed vorige week aan een hersentumor. Het gesprek van zes jaar geleden heeft niets van zijn kracht ingeboet. U kunt het herlezen op Knack.be

Een citaat: ‘Ik ben geboren in 1958 en ik ben zelf opgegroeid in de omgeving van de babyboom. Wat ik de generatie van mei ’68 verwijt, is dat ze hun lamlendigheid verkocht hebben als idealisme. Dat idealisme heb ik vervolgens zien omslaan in cynisme. In een heel vervelend pact, over de generaties heen, met de jongeren. Hoofdredacteuren die zelf tegen de zestig lopen, willen hun oudere redacteuren kwijt en er vervolgens drie jongere voor in de plaats, want dan zijn ze van het gezeik af. Er hangt een motregen van ironie over onze landen: er kan niets meer serieus beweerd worden, er kan niet meer serieus geanalyseerd worden, alles moet in een lollig sfeertje terechtkomen, zowel op de radio en de televisie als in de kranten en de weekbladen en aan de universiteiten. Het is een vorm van verraad, de eigentijdse variant van la trahison des clercs.

www.knack.be/extra

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content