Win elk uur een trip naar Disneyland

Knack.be geeft samen met Disneyland elk uur tussen 12.00en 18.00 uur een verblijf voor 4 personen met 2 overnachtingen of 4 dagtickets voor Disneyland Resort Paris weg. De wedstrijd duurt tot vrijdagavond 5 december.

www.knack.be/knack/disney

De integrale Studiewijzer

Als u de Studiewijzer in deze Knack al zo geslaagd vond, dan moet u zeker een kijkje gaan nemen op Knack.be. Deze gids, die volledig door studenten werd gemaakt, was te uitgebreid om hem helemaal te kunnen opnemen in dit nummer. De integrale Studiewijzer kunt u in pdf downloaden van onze site.

WWW.KNACK.BE

GRATIS! Elke dag Knack.be

Knack is het enige weekblad dat u elke dag kunt lezen. De redacties van Knack en Knack.be selecteren voor u het belangrijkste nieuws en vullen het aan met commentaren, achtergronden en analyses. Houd onze nieuwssite Knack.be dus goed in de gaten als u niets wilt missen. U kunt zich ook abonneren op onze gratis nieuwsbrief. Die valt dan elke dag voor 17 uur in uw mailbox.

Registreer u op www.knack.be

(klik op ‘abonneren’ en kies ‘nieuwsbrief’)

BART VAN LOO OVER FRANSE LITERATUUR

Het Frans van buiten het moederland verleidt en verovert Parijs. De Franse literatuur schudt het stof van zijn mantel. De letteren van onze zuiderburen dreigden navel-staarderig te worden, maar dat is stilaan helemaal veranderd. (…) Eén blik op de literaire prijzenmaand november spreekt boekdelen.

Atiq Rahimi is een Afghaan die met zijn eerste in het Frans geschreven roman ‘Syngué sabour. Pierre de patience’ de prestigieuze prix Goncourt wegkaapte. De Prix Renaudot werd toegekend aan de Guinese schrijver Tierno Monénembo voor ‘Le Roi deKahel’. Het tijdschrift ‘Lire’ riep onlangs ‘Ce que le jour doit à la nuit’ van de Algerijnse schrijver Yasmina Khadra uit tot beste roman van het jaar. Nobelprijswinnaar Le Clézio blijft vandaag uitdrukkelijk zweren bij zijn dubbele Frans-Mauritiaanse nationaliteit en bracht een aanzienlijk deel van zijn leven buiten de landsgrenzen door.

BLOGS.KNACK.BE/VANLOO

BARTVANLOO.BLOGSPOT.COM

VRIJE TRIBUNES OP KNACK.BE

Kurt Melens, Johan Simons en Wim Opbrouck (huidige en toekomstige directie NTGent) over het Publieks-toneel. ‘Wijverwelkomen het Publiekstoneel van harte in het rijke, diverse theaterlandschap in Gent en Vlaanderen. We hopen dat dit nieuwe theater onder impuls van Dirk Tanghe en de grote groep gemotiveerde acteurs waarmee hij zal werken mooie en succesvolle voorstellingen zal maken. Wat ons betreft mogen er trouwens nog veel meer initiatieven komen die toelaten groepen acteurs uit verschillende generaties op regelmatige basis samen te laten werken – met klassiek én nieuw tekstmateriaal. We hopen echter ook dat het gesprek over repertoire en vaste gezelschappen zowel in de media als in de politiek op een juiste, genuanceerde en uit feiten bestaande grond zal rusten.

BLOGS.KNACK.BE/VRIJETRIBUNE

DERK JAN EPPINK OVER OBAMA’S LINCOLN-AANPAK

Onlangs werd de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama gefotografeerd met een biografie over Abraham Lincoln onder de arm. Volgens kenners ziet Obama in president Lincoln een voorbeeld. Lincoln werd in maart 1861 president van de VS en overleed op 15 april 1865 na een moordaanslag in het Ford-theater in Washington. Hij was de leider van de Unie tijdens de Burgeroorlog, die kort voor zijn dood eindigde. Wat kon Obama van Lincoln leren?

BLOGS.KNACK.BE/EPPINK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content