DE PARALYMPICS IN BEELD

Ruim 4000 atleten zijn aanwezig op de Paralympische Spelen, waar het devies ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ nog meer geldt dan bij de Olympische Spelen. Knack.be stelde een schitterend fotodossier samen.

WWW.KNACK.BE

HOEVEEL KOST EEN WONING IN UW GEMEENTE?

De redactie van Trends stoomde weer een handige vastgoedgids klaar. Daarin leest u alles wat u moet weten over de prijzen van bouwgronden, appartementen en huizen. Op Knack.be en op Trends.be vindt u een link naar een handige tool waarmee u in een oogopslag kunt zien hoeveel een woning in uw gemeente kost. De prijzen worden meteen vergeleken met de gemiddelde prijs in België.

www.knack.be; www.trends.be

ROEL VERNIERS OVER KOEKELBERG EN DEWAEL

Ze staan zo mooi in blauw, onze toplui van de federale politie. Dat valt op, telkens als ze over het scherm paraderen. Diep als een zee in het zuiden, helder als een lucht boven de GrandCanyon. Adelaars en zeeroggen, onthecht zou je denken. Beide roofdieren; aan de top van hun voedselpiramide.

Dun bezaaide plaatsen leveren gulzige kroppen. Wat zie je nog als je boven staat? Urenlange lucht en verder geen wolkje aan de hemel. Wat maakt het dan uit of je een ongeschikte kandidaat plots positief evalueert, zoals Guido Van Wymersch met een voormalig kabinetsmedewerker van Patrick Dewael schijnt te hebben gedaan? Wie ziet het? Wie ligt er wakker van?

Hoofd Koekelberg op kapblok, kapittelen de media nu. Van de commissaris-generaal van de federale politie naar Patrick Dewael is dan een kleine stap. De namen zijn inwisselbaar. En als het verslag waar blijkt, zal het ook zo zijn. Dan zullen ze komen en zullen ze gaan, beleidsmakers, beslissingnemers, sluitstukken in onze samenleving. Maar is het daarna voorbij? We moeten wel geloven dat de volgende onkreukbaar is. Anders kunnen we net zo goed collectief ons eigen hoofd op het kapblok leggen.

BLOGS.KNACK.BE/ENTRAKT

VRIJE TRIBUNE

Bart Caron, Vlaams Parlementslid voor VlaamsProgressieven over cultuurbeleid: We moeten als overheid vooral interveniëren om de niet rendabele zaken te laten creëren of te be-waren of te spreiden. Dat is een belangrijk deel van het aanbod, maar eigenlijk niet het grootste deel. Het wordt geregeld in tal van decreten en reglementen: voor de podiumkunsten, de orkesten, het sociaal-cultureel werk, de beeldende kunsten, de musea enzovoort. De overheid treedt hier op als regulator om een breed en kwaliteitsvol aanbod mogelijk te maken. Zonder dit overheidsoptreden zou het veld danig verschralen en uitdrogen. Denk je een cultuuraanbod in zonder gesubsidieerd theater, zonder dans, zonder symfonische orkesten, zonder SMAK of KMSKA, zonder bibliotheken of cultuurcentra… Want de meeste van die uitingen of voorzieningen kunnen niet of nauwelijks overleven zonder overheidssteun. De overheidssteun garandeert de rijkdom van het aanbod.’

BLOGS.KNACK.BE/VRIJETRIBUNE

LEEN HUET OVER BROOD EN SPELEN

Belgische politici zoeken rust in Italië. Ik zoek troost voor Belgische politieke taferelen in Italiaanse politieke taferelen. Dat ik die af en toe vind, is mogelijk een goed teken. ‘La Repubblica’ van afgelopen zaterdag liet me niet in de steek. Een foto toont de Italiaanse premier tussen twee olympische atleten, toevallig beeldschone dames, Valentina Vezzali met een gouden medaille voor schermen met de floret, Alessandra Sensini met een zilveren plak voor windsurfen. Silvio Berlusconi heeft het olympische team ontvangen en toegesproken. ‘Ik ben een vreemde politicus die zijn beloftes houdt. In mijn verkiezingscampagne heb ik beloofd Prodi naar huis te sturen, en ik heb het gedaan. Ze vroegen mij: “Red ons van de communisten”, en ik heb het gedaan. “Koop Ronaldinho voor ons”, ook die belofte ben ik nagekomen.’ Voor overwinningen van zijn olympische team heeft Berlusconi devoot gebeden. En ‘mijn gebeden zijn meer waard, want ik heb een consensus van 67 procent’. Op een andere bladzijde: gepland ontslag van 87.000 leerkrachten voor het lager onderwijs.

BLOGS.KNACK.BE/HUET

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content