Wie niet naar de Ardennen, Frankrijk of Iran wil, kan ook gewoon thuisblijven en de eclips volgen op Internet.

Internet is ideaal voor kluizenaars die er toch bij willen zijn. Via de Franse website Ciel et Espace kan je de zonsverduistering namelijk live volgen op het pc-scherm. De rechtstreekse beelden worden geleverd door satellieten en door een camera aan boord van een Concorde die in de buurt vliegt. In totaal worden veertig webcams ingezet om het schouwspel in beeld te brengen.

http://www.cieletespace.fr

De Zwitserse Astronomy-website biedt een softwarepakket aan dat simulaties van zons- en maansverduisteringen op het scherm tovert. De software, afkomstig van satelliettelefoonoperator Iridium, kan je meteen op je pc downloaden maar dat kost wel twintig dollar oftewel achthonderd frank.

http://www.astronomy.ch

In Iran ziet men de eclips als een instrument om het toerisme wat aan te zwengelen. De Shahid Beheshti-universiteit in Teheran organiseert een geleide uitstap naar Isphahan, waar de verduistering uitzonderlijk lang en mooi zou zijn. Voor en na het gebeuren, zijn er bezoekjes aan historische bezienswaardigheden voorzien. Astronomie en cultuur in één pakket.

http://www.angelfire.com/sc/iran99eclipse

Voor alle wetenschappelijke uitleg bij de zonsverduistering kan je terecht bij de NASA. Naast weerberichten, projecties, luchtkaarten en praktische tips, biedt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie academische essays over het astronomisch fenomeen. Zowel bestemd voor de leek als voor de specialist.

http://umbra.nascom.nasa.gov/eclipse

De Antwerpse volkssterrenwacht Urania waarschuwt op zijn site voor de gevaren van het kijken naar de zon tijdens het moment suprême. Er is voorts een overzicht van recente eclipsen, terwijl Jommeke en Professor Gobelijn het hele gebeuren in kindertaal omzetten. Wie helemaal in de hype opgaat, raden we de speciale eclips- chatbox aan.

htttp://www.eclips99.be

De Amerikaan Jeffrey R. Charles en zijn EclipseChaser-ploeg benaderen een zonsverduistering met dezelfde hartstocht en geestdrift als tornadojagers een storm achternagaan. Wie deze site helemaal doorploegt, is bekeerd én expert. Heel boeiend: een hoofdstuk “my first total solar eclips” en een uitgebreide handleiding over hoe een “successful eclipse expedition” te maken. Wel, succes ermee.

http://www.eclipsechaser.com

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content