Het mediterraan dieet heeft zijn naam te danken aan het voedingspatroon van inwoners rond de Middellandse Zee in het begin van de jaren 60 en wordt beschouwd als het gezondste...

Het mediterraan dieet heeft zijn naam te danken aan het voedingspatroon van inwoners rond de Middellandse Zee in het begin van de jaren 60 en wordt beschouwd als het gezondste dieet ter wereld: veel groenten en fruit, volle granen, olijfolie, vis, weinig vlees... Vandaag wordt in deze regio allesbehalve mediterraan gegeten. Meer nog, de kinderen uit Zuid-Europese landen zoals Griekenland, Spanje en Italië eten liever kant-en-klare producten, consumeren gesuikerde frisdrank bij de vleet en eten weinig groenten en fruit. Het zijn de dikste kinderen in Europa. Volgens recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie kampt meer dan 40 % van de 9-jarigen met overgewicht of obesitas. Cyprus spant de kroon met 43 %. De eetgewoonten van Zweedse kinderen leunen anno 2018 veel meer aan bij het mediterraan dieet.