Dankzij tax-on-web zult u vlugger de fiscale afrekening van inkomstenjaar 2008 ontvangen. U doet er in elk geval goed aan om dit aanslagbiljet zorgvuldig na te kijken.

Dit jaar zijn er 2,42 miljoen aangiften voor de personenbelasting online ingediend. Een derde van alle belastingplichtigen heeft zo al de weg gevonden naar het onlinesysteem tax-on-web, al dan niet met de hulp van een boekhouder, ambtenaar of een andere adviseur. Dat is nog eens 50 procent meer dan vorig jaar, meldde minister van Financiën Didier Reynders (MR) vorige week. Al die elektronische aangiftes zorgen ervoor dat de administratie veel sneller kan werken, waardoor een derde van de belastingplichtigen de fiscale afrekening voor het inkomstenjaar 2008 intussen al in de bus heeft gevonden. Bij Financiën vinden ze dat dit de gebruiksvriendelijkheid van het systeem bewijst.

‘Er kan nog aan gesleuteld worden, maar in grote lijnen zal tax-on-web wel blijven zoals het nu is’, zegt woordvoerster Sandrina Vankerk. ‘Ik denk niet dat het zo moeilijk is, maar veel mensen weten gewoon niet hoe een aangifte op zich in te vullen, onder welke vorm dan ook. Dat ligt natuurlijk niet aan tax-on-web.’ De grootste drempel voor de elektronische aangifte is vandaag nog de toegang tot het systeem. Daarvoor heb je een elektronische identiteitskaart nodig, of een reeks codes. ‘Maar daar kunnen we moeilijk omheen’, aldus Vankerk. ‘Je zult toch altijd ergens een beveiligde toegang tot de elektronische aangifte moeten hebben.’

Of u nu uw belastingen online hebt aangegeven of niet, iedereen ontvangt nog een aanslagbiljet in de bus van een drietal pagina’s. U kunt beter meteen nagaanof alle gegevens juist zijn. Indien niet, is het aan te raden onmiddellijk contact op te nemen met de plaatselijke controle van de directe belastingen. Het adres wordt altijd op het aanslagbiljet vermeld. Wanneer u uw belastingen hebt laten invullen en uitrekenen door uw bankier, verzekeraar of boekhouder, dan hoeft u eigenlijk alleen te vergelijken of het eindbedrag dat uw adviseur had voorspeld, overeenkomt met wat de fiscus u vraagt te betalen of belooft te storten. Bij een verschil bezorgt uhet aanslagbiljet dan maar onmiddellijk aan uw adviseur, die dan een bezwaarschrift kan indienen bij de ontvanger. Hebt u uw aangifte zelf ingevuld, dan kunt u maar beter code per code nakijken. Zijn alle bedragen en codes die u hebt ingevuld op uw aangifte ook terug te vinden op het aanslagbiljet? Kijk ook alle gegevens over de gezinstoestand na. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er ten onrechte geen rekening werd gehouden met een kind ten laste. Indien u uw werkelijke beroepskosten hebt bewezen, kijk dan zeker ook na of het bedrag van de aftrekbare beroepskosten klopt. Besteed ten slotte ook nog de nodige aandacht aan de codes met betrekking tot de hypothecaire woonlening en de premies van de schuldsaldoverzekering. Controleer zowel bij leningen van vóór als van na 2005 of de fiscus een optimalisatie van de interesten en kapitaalaflossingen ook effectief heeft doorgevoerd.

in samenwerking met MONEYTALK

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content