Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De kluizen van Ninja Tune.

Er wordt met grof geld gegooid naar de onafhankelijke platenlabels die van Groot-Brittannië een vooraanstaande dansnatie hebben gemaakt. De volgende maanden moet het immers gaan gebeuren. Na talloze rockinvasies van The Beatles tot Oasis wil men nu de hypnotiserende beats van The Chemical Brothers, The Prodigy en Underworld aan de Amerikanen slijten. En dus wil iedereen zijn eigen aanvoerkanaal hebben.

In de ogen van investeerders staat de taart vol kersen. Achter een kleine superliga met bewezen verdiensten, staan de jonge pretendenten in dichte drommen te drummen. De weerstand is echter groter dan verwacht. Tot nader order heeft alleen Mo’Wax zich laten opslorpen. Een plausibele reden is dat heel wat van die innoverende muziek gemaakt wordt door uitstappers en oud-gedienden. Zo wordt het opgang makende Skint bevolkt door vervlogen halve helden als Curve, Pop Will Eat Itself en Norman Cook van wijlen The Housemartins.

Bij ereligaspeler Ninja Tune staan de vroegere gangmakers van hitwonders als Lisa Stansfield en Yazz op het dek. Na het opzetten van een gewaardeerd artiestenrooster zijn Matt Black en Jonathan Moore weer helemaal aan het eigen Coldcut toe. Dat laat zich meteen voelen. Op ?Atomic moog? de eerste voorbode uit hun treffend getitelde rentree ?Back by no demand? schudt het duo triphop wakker. En op de dubbelaar ?Cold Krush cuts? geven ze een nieuw elan aan de stortvloed aan compilaties en remix-cd’s die de danswereld verstikt.

Het duo verleidde DJ Krush tot de uitdaging om met de beste soundtrack van 60 minuten uit de catalogus van Ninja Tune terug te keren. De Japanse edelmixer blijft in zijn opbouw echter te lang gefixeerd op DJ Vadim en London Funk All Stars om meermaals te boeien.

Coldcut benut het terreinvoordeel eigenlijk te volledig. Met fijne lijm en dito geluidsvondsten breit het duo de beste momenten van zijn onderdanen aan elkaar. Die geprivilegieerde rondleiding is meteen ook een hoogstaand tijdsdocument geworden. Ninja Tune draait immers op hoog niveau mee in elke categorie van de fel versnipperde danscultuur. Alles staat er op : dub, techno, drum’n’bass, triphop en zelfs swingende Spaanse gitaren. Voorbeeldig en voordelig.

Jan Delvaux

Coldcut vs DJ Krush, ?Cold Krush cuts?, (ZEN CD 26/Ninja Tune).

Coldcut : een nieuw elan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content