Ken jij je biologische leeftijd?

MARLEEN FINOULST

Met het ouder worden, worden we fragieler – dat is het leven. Eens je 30 jaar gepasseerd bent, neemt de fysieke conditie lichtjes af. Tenzij je in beweging blijft, nog steeds een van de beste anti-aging-remedies. Fitte mensen ogen niet alleen jonger, vaak hebben ze ook een betere gezondheid dan sedentaire leeftijdsgenoten, zo kun je verder in dit nummer lezen. Toch zijn ze volgens de kalenderleeftijd even oud.

Om voorspellingen te doen over levensverwachting en gezondheidsrisico’s, en zelfs over de te verwachte resultaten van een behandeling, zou de biologische leeftijd een betere parameter zijn dan je gewone leeftijd. Een fitte vijftiger die een been breekt tijdens een fietsongeval herstelt sneller dan een zwaarlijvige vijftiger die een been breekt door van een trap te donderen. De vraag is wel: hoe kun je je biologische leeftijd berekenen? Terwijl de kalenderleeftijd simpelweg weergeeft hoeveel jaren verstreken zijn sinds je geboorte, houdt de biologische leeftijd rekening met parameters zoals bloeddruk, cholesterol, gewicht, spiermassa, longvolume, fitheid, eetgedrag of rookgedrag. Volgens sommigen zijn ook interesses, sociale interacties en het relationele leven bepalend.

Een fitte vijftiger die een been breekt tijdens een fietsongeval herstelt sneller dan een zwaarlijvige vijftiger die een been breekt door van een trap te donderen.

Op het internet vind je makkelijk diverse zelftests waarmee je je biologische leeftijd kunt berekenen. De resultaten verschillen van test tot test. Diverse vragenlijsten focussen op verschillende parameters, want de wetenschap heeft nog geen precieze omschrijving van wat de biologische leeftijd precies inhoudt. Bovendien zijn de meeste tests dusdanig opgesteld dat de biologische leeftijd overeenkomt met de kalenderleeftijd als je nagenoeg perfect gezond leeft en niks mankeert. Het spreekt voor zich dat de meesten een hogere biologische leeftijd scoren dan hun kalenderleeftijd. Aan deze tests is nog veel werk.

Andere tests, die je hartleeftijd of breinleeftijd berekenen, zijn vaak in hetzelfde bedje ziek. Een bovenbloeddruk wordt bijvoorbeeld als ‘normaal’ beschouwd tot 120 mmHg, maar heb jij 121, dan zit je in de categorie ‘hoge bloeddruk’ en schiet je biologische leeftijd ettelijke jaren omhoog. Breinleeftijdzelftestjes zijn ook leuk om doen: wie 3 keer dezelfde test invult, haalt 3 verschillende scores. Een prognostische betekenis is nog ver te zoeken.

Reageer OP marleen.finoulst@bodytalk.be #mfinoulst

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content