Wetenschappers proberen ons afweersysteem te stimuleren om kankercellen doeltreffender aan te vallen.

Als onze afweer zelf het belangrijkste werk zou doen in de strijd tegen kanker, kunnen behandelingen met schadelijke nevenwerkingen, zoals chemotherapie, naar de achtergrond verdwijnen. Medisch biotechnoloog Bram Van Den Eeckhout (VIB/UGent) en zijn collega’s melden in The Journal for ImmunoTherapy of Cancer dat ze moleculen ontdekt hebben die de T-cellen uit ons afweersysteem kunnen aanzetten om kankergezwellen aan te vallen. De moleculen zijn gebaseerd op kleine signaaleiwitten of cytokines: die zijn in de coronacrisis berucht geworden omdat ze soms overdreven zwaar reageren op het coronavirus, waardoor ze mensen zieker kunnen maken dan het virus zelf.

Speciale moleculen stimuleren T-afweercellen om kanker te liquideren.

Kankercellen slagen er dikwijls in om specifieke onderdelen van onze afweer lam te leggen voor die merken dat er een probleem is. Immuuntherapie probeert niet alleen die remmen op onze afweer uit te schakelen, maar ook om het gaspedaal in te duwen, zodat tumoren efficiënter kunnen worden bestreden. Cytokines kunnen dat, maar omdat ze zo veel ongewenste neveneffecten hebben, zijn ze moeilijk inzetbaar. De nieuw-ontwikkelde moleculen hebben die neveneffecten niet, zodat de hoop rijst dat ze op termijn een verschil gaan maken in de strijd tegen kanker.

Immunoloog Adrian Liston (VIB/KU Leuven) beschrijft met zijn collega’s in Science Immunology hoe ze stabiele T-afweercellen kunnen onderscheiden van onstabiele. Een selectie van stabiele cellen kan de strijd tegen ziektes als kanker bevorderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content