De Champions League verhuist vanaf het seizoen ’06-’07 naar de VMMa, met de V van Voetbal.

Amper enkele dagen na de ondertekening van het contract en anderhalf jaar voor de eerste uitzending, is de Champions League al prominent aanwezig op de website van VTM. En dat terwijl de meest prestigieuze ploegencompetitie ter wereld volgend seizoen en bijvoorbeeld ook deze week nog te zien is op de openbare zender. Daar was het wel even schrikken toen de beslissing viel. Zowel hoofdverslaggever Frank Raes als presentator Carl Huybrechts zoeken troost in dat ene resterende seizoen. Niet alleen om er nog een jaartje van te genieten, zoals Huybrechts het stelde, maar ook om ‘creatief te reageren’, aldus Raes.

Bij de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) zullen ze de overgangsperiode ook goed kunnen gebruiken. ‘Behalve dat het programma zal worden uitgezonden op Kanaaltwee, is het nog veel te vroeg voor mogelijke herschikkingen’, zegt woordvoerder Mark Vanlombeek. ‘Van een overkomst van Huybrechts is in elk geval geen sprake.’ Op de eerste rij van het trappelende pelotonnetje sportverslaggevers staat heel zeker Robin Janssens, bij de VRT in 2003 uit de Champions League-studio verdrongen door Huy- brechts en kort daarna ‘no hard feelings’ weggeplukt door de commerciële zender.

‘Een van onze argumenten toen om Robin te overtuigen, was uiteraard dat we de daaropvolgende jaren grote inspanningen zouden doen om nog meer voetbal te brengen’, zegt Vanlombeek. ‘Al konden we hem niet de waterdichte garantie geven dat we deze keer de Champions League wel zouden binnenhalen.’ De UEFA en Team Marketing, het bedrijf dat de uitzendrechten verkoopt, zijn immers pas tevreden als ze bij de geïnteresseerde televisiezenders het onderste uit de kan hebben gehaald. VRT-televisiedirecteur Aimé Vanhecke moest passen ‘omdat de VRT de aanvaardbare limieten voor programma’s in prime time niet wou overschrijden’ en ook de VMMa kon naar eigen zeggen onmogelijk verder gaan dan het bedrag dat ze nu heeft betaald. In het seizoen ’06-’07 is België zeker van een deelnemer aan het kampioenenbal en dat staat dan weer garant voor op zijn minst een verdubbeling van het aantal kijkers, maar Vanlombeek hoopt dat er zich daarnaast nog een tweede Belgische club door de voorrondes worstelt. ‘Al blijft ook een half miljoen kijkers twee dagen per week een mooie score voor een zender als Kanaaltwee.’

Door het binnengehaalde contract rest de VMMa bijzonder weinig ruimte om bijvoorbeeld iets te doen aan het bijna-monopolie van de VRT op wielerverslaggeving, maar daar ligt de commerciële zender momenteel niet van wakker. ‘Voetbal is nu eenmaal onze prioriteit. Naast de Champions League hebben we volgend jaar samen met VT4 de rechten voor het WK in Duitsland en straks gaan we ook proberen om opnieuw het Belgisch voetbalcontract binnen te halen.’

H.C.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content