Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De supersonische start van Eels.

Het verhaal zal hen nog lang blijven achtervolgen. Het driekoppige Eels werd als eerste groep getekend door Dreamworks, het nieuwe label van muziekmagnaat David Geffen en cineast Steven Spielberg. Geffen is de man die eerder Beck en Nirvana heeft grootgemaakt. Hij liet het naar hem gedoopte Geffen voor wat het was en zocht, zoals dat zo mooi heet, naar nieuwe uitdagingen.

Voor Eels werd het een supersonische start. De ene dag liepen ze nog verloren in het clubcircuit van Los Angeles, een etmaal later stond de hele stad voor het podium te drummen. Die kreeg een ingetogen ensemble te zien met een repertoire dat overal pluimen doet rondvliegen. De Amerikaanse pers laat zich zelfs verleiden tot het heldenproza dat in Groot-Brittannië over Oasis gepleegd wordt. Uitlatingen als ?het beste debuut van het decennium? of ?de muziek die The Beatles zouden gemaakt hebben met de instrumenten van nu?.

?Beautiful freak? is inderdaad een moment van schoonheid dat concentratie vergt en die ook beloont. Brein E ontwerpt engelenstof dat tegelijkertijd oerklassiek en onuitgegeven is. In beginsel volgt de man meticuleus de regels van het aangrijpende lied zoals hij die wellicht heeft opgestoken bij mensen als Brian Wilson of Randy Newman. De melodielijnen zijn uitgebreid getest op duurzaamheid en weerstand, en de trio-vorm is nog altijd de onwrikbare hoeksteen van de Amerikaanse gitaarrock.

Dan begint de groep te spelen met de oerelementen. De eerste naam die moet vallen is uiteraard die van Beck. De enige helpende hand komt niet toevallig van Michael Simpson, de helft van de Dust Brothers die naast Beck ook de Beastie Boys onder handen namen. Eels hoeft geen ingenieuze drainages van de muziekgeschiedenis, maar denkt in details. Het is eerder gepruts dat het beeld bijstuurt, maar niet ingrijpend verandert. De stem wordt wat ingevet en er worden muzikale accenten toegevoegd die de vaart van de nummers even uit koers halen.

Die confrontatie houdt de breekbare luisterliedjes mysterieus en uiterst vers. Ze vallen onder meer in een rechtstreeks verband te brengen met World Party, Talk Talk en de kamferzijde van Nirvana. Iets om te hebben en kwistig rond te delen.

Jan Delvaux

Eels, ?Beautiful freak?, (DRD 50001/Dreamworks).

Eels : breekbare luisterliedjes.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content