Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

Het Brusselse parket stelt zakenadvocaat Mischaël Modrikamen in verdenking wegens medeplichtigheid aan witwaspraktijken.

De aantijgingen betreffen het zakenavontuurvan Mischaël Modrikamen met de inmiddels failliete Belgische kleding-keten Donaldson & Partners. Modrikamen, bij het brede publiek bekend als de verde-diger van de kleine Fortisaandeelhouders, was jarenlang de huisadvocaat van het bedrijf. Nadien, op 14 december 2006, trad hij aan als voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf en diens moederholding Brussels Luxury Holding. Naar eigen zeggen om het noodlijdende Donaldson nieuw leven in te blazen.

In zeer korte tijd slaagde hij erin miljoenen euro’s aan investeringen aan te trekken. Het gerecht onderzoekt of al dat geld wel koosjer is.

Zo stortte een van de investeerders, Ridfell Investments, meteen bij het aantreden van Modrikamen 8,7 miljoen euro. Ridfell, een offshore-bedrijf uit het fiscale paradijs Uruguay, nam daarmee een deel de bankschulden van Donaldson over, volgens Modrikamen ‘omdat de investeerder geloofde in de toekomst van het bedrijf’. Hoewel het om een transactie voor Donaldson ging, belandde het geld op de derdenrekening van Modrikamen. ‘Het geld is gestort door twee respectabele banken’, verdedigde Modrikamen zich eind vorig jaar tegenover Knack – Crédit Agricole en Société General. Het gerecht vond de trans-acties kennelijk voldoende dubieus om Modrikamen in verdenking te stellen.

Bij een confrontatie met Modrikamen vorige week beweerde de verantwoordelijke van Ridfell, de Franse zakenman Charles-Henri Weil, immers dat een deel van de8,7 miljoen euro afkomstig was van ‘derden’. Dat schrijft de krant De Tijd. Dat zou mogelijk kunnen betekenen dat er dubieus geld is witgewassen. Sommigen zien daarin de hand van de Brusselse zakenman Pierre Salik, een ex-zakenpartner van Weil in de beursvennootschap Définance.

De kapitaalbewegingen rond Donaldson doen vragen rijzen, zoveel is duidelijk. Een jaar voor het faillissement vond Modrikamen nog een laatste investeerder voor 1 miljoen: Borms, Vanderhaegen & Partners. Een paar maanden later, begin 2008, daalde de verkoop met 40 procent. Op 21 oktober 2008 was het bedrijf failliet.

In ons zusterblad Trends uit de vroegere eigenaar van Donaldson, Marcy Szwarcburt, deze week grote vragen bijde goede bedoelingen van Modrikamen. ‘De nieuwe investeerders hebben na 2006 substantiële bedragen gecasht uit de verkoop van Donaldsonwinkels.’

Bij het parket loopt sinds eind 2008 een onderzoek naar een mogelijk frauduleus faillissement. Pas vorige week kwam er schot in de zaak.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content