Han Renard

Nu eens loyaal meewerken in de federale regering, dan weer ermee dreigen om eruit te stappen – bij een onberekenbare Open VLD is elke dag anders.

Twaalf jonge Open VLD’ers pleitten dit weekend in een open brief in De Standaard voor een fundamentele herbronning van hun partij na de verkiezingsnederlaag van 7 juni. Te veel beleid en politieke berekening, te weinig visie en ideologische onderbouw, menen ze. Onder hen Vlaams Parlementslid Annick De Ridder, Kamerlid Mathias De Clercq en Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht. De jongeren vragen ook dat hun partij de federale regering zou verlaten als er dit najaar niet drastisch wordt ingegrepen in de ontsporende begroting.

Maandag wilden die dappere jonge wolven vreemd genoeg nauwelijks commentaar kwijt over hun open brief. Annick De Ridder, die nochtans mee de pen vasthield, weigerde elke toelichting.

Van een opstand van de jonge generatie tegen interim-voorzitter Guy Verhofstadt, de man die de partij het voorbije decennium toch heeft gebracht waar ze nu staat, is in elk geval geen sprake. Het werkstuk was immers grotendeels doorgesproken met de partijtop. Dat mag niet verwonderen, aangezien de meeste jonge ondertekenaars hun verkiezing juist te danken hebben aan goede contacten in het partijraderwerk. Niet het minst Mathias De Clercq, die door Verhofstadt werd uitverkoren als opvolger aan het hoofd van de partij maar over wie intern de grootste twijfels bestaan.

Wachtend op het partijbureau van dinsdag deden binnen de Open VLD twee interpretaties de ronde over de jongerenbrief. Volgens de brave versie wil Verhofstadt gewoon de jonge generatie nog eens naar voren schuiven om de eventuele kandidatuur van Mathias De Clercq als partijvoorzitter kracht bij te zetten. Niet echt een overtuigende zet, zo klonk het, maar goed. De stoute versie gaat als volgt. Verhofstadt stuurt de jongeren vooruit om hen te doen zeggen wat hij zelf niet rechtstreeks kwijt kan, namelijk dat Open VLD zich moet klaarmaken voor een federale oppositiekuur. Verhofstadt zou al een paar weken met dat idee spelen.

Intussen heeft Open VLD een postelectorale studie besteld bij Dimarso. Met objectieve cijfers in de hand de verkiezingsnederlaag analyseren, moet voorkomen dat interne discussies daarover steeds opnieuw verzanden in steriele speculaties over wiens politieke lijn men had moeten volgen. ‘De analyse van onze verkiezingsnederlaag moet nog beginnen. Vreemd dat de jongeren die oefening nu al doorkruisen met hun conclusies,’ zegt een prominent parlementslid.

Eén zaak staat als een paal boven water. Zolang er geen duidelijkheid komt over wie vanaf september de partij in handen zal nemen, wanneer Guy Verhofstadt en Karel De Gucht zoals verwacht richting Europa trekken, blijft de Open VLD een stuurloos schip.

Han Renard

‘We moeten opletten dat we niet de Statler en Waldorf van de rechterzijde worden.’: Filip Dewinter waarschuwt Jean-Marie Dedecker voor een te hoog Muppetgehalte, tijdens een dubbelgesprek in ‘De Standaard’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content