Johan Vande Lanotte: ‘Het zit niet goed tussen de SP.A en Paul Magnette’

Johan Vande Lanotte: 'De SP.A en de N-VA spreken op een correcte manier met elkaar.' © Franky Verdickt

Voormalig informateur Johan Vande Lanotte (SP.A) verwacht de ‘vivaldisering’ van de regering-Wilmès II. ‘Maar Patrick Dewael (Open VLD) zal blijven proberen om mijn partij erbuiten te houden.’

Uit de gefnuikte poging om een noodregering op de been te brengen, bleek dat de band tussen uw partij en de N-VA hecht is. Klopt dat?

Johan Vande Lanotte: Zoals ik het aanvoel, spreken de SP.A en de N-VA op een correcte manier met elkaar. Dat wordt al als een ‘goede relatie’ beschouwd omdat veel partijen niet on speaking terms zijn. Het is wel zo dat Conner Rousseau, onze voorzitter, voor de paars-groene poging van toenmalig informateur Paul Magnette (PS) gewonnen was en daar ook sterk aan heeft gewerkt. Hij heeft voor de paars-gele constructie geijverd omdat – en dat benadruk ik – hij terecht vond dat een ruim gesteunde regering nu echt nodig is.

De Vlaamse partijen wijzen de PS en de MR aan als dwarsliggers voor de noodregering. U ook?

Vande Lanotte: Absoluut. Zolang de coronacrisis duurt, zal de regering kunnen werken. Als er ondertussen geen nieuwe initiatieven komen om een reële regering te vormen, zal Wilmès II niet als een volwaardige regering kunnen aanblijven. De MR zal wel alles doen om dat toch zo te houden, al was het maar om haar zes ministers te behouden.

Is er iets geknakt tussen uw partij en PS-voorzitter Paul Magnette?

Vande Lanotte: ‘Geknakt’ is een te zwaar woord, maar het zit niet goed. Magnette is er niet sterker uitgekomen, maar misschien wel populairder. Vergeet ook niet dat de PS het niet slecht doet in de peilingen.

De Gentse politoloog Carl Devos verwacht een ‘vivaldisering’ van de regering-Wilmès, waarbij socialisten en groenen zich later zouden aansluiten. Wat denkt u?

Vande Lanotte: Dat lijkt me te kloppen. Maar ik ben toch wat terughoudend over de slaagkansen.

Volgens Patrick Dewael (Open VLD) hebt u Rousseau ingefluisterd wat de impact was van de vertrouwensstemming, zo zei hij in De Morgen.

Vande Lanotte: Ik blijf erbij dat de regering die vertrouwensstemming niet nodig had. Dat werd ook door andere grondwetspecialisten gezegd. Een regering in lopende zaken met volmachten was misschien onwenselijk, maar ongrondwettig was ze niet. Conner heeft uitleg gevraagd over de volmachten en over de grondwettelijkheid van een en ander. Niets meer.

Dewael wil duidelijk het gewicht van de Open VLD en de MR zo sterk mogelijk houden en heeft de SP.A er liever niet bij. Ik voorspel dat hij zal blijven proberen om mijn partij uit een eventuele Vivaldi-coalitie te houden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content