Die week op Knack Boekenburen…

25/09/09

Wat in print nooit lukt, gaat spelenderwijs online: muziek bij tekst plaatsen, bijvoorbeeld. Poëziemedewerker Bart van der Straeten had nog maar net geschreven dat de dichter Federico Garcia Lorca menige singer-songwriter had geïnspireerd, of daar kon u op de boekensite de proef op de som nemen. Take This Waltz van Leonard Cohen – rechtstreeks geïnspireerd door Lorca – was er te horen als illustratie bij Van der Straetens bewering dat Lorca’s hartstochtelijke verzen vaak op muziek werden gezet.

25/09/09

Een internationale Engelstalige enquête vraagt gerenommeerde auteurs naar de 25 beste romans die de canon van de wereldliteratuur zouden kunnen vormen. Niet verwonderlijk dat Gabriel Garcia Marquez met Honderd jaar eenzaamheid het meest genoemd werd. Wel verwonderlijk dat bij de deelnemers aan deze enquête zowaar naar de mening van één Vlaamse schrijfster werd gepeild. Niet Kristien Hemmerechts, maar Chika Unigwe, de Turnhoutse auteur van Nigeriaanse komaf, was de gelukkige. 28/09/09

Benno Barnard is nog maar net bekomen van het ‘Fuck Flanders’ van een Leuvense sociologiedocente van Marokkaanse komaf, of daar stuit hij op het perfecte debuut van een zekere Loni Wolf – lees: eenzame (lonely) wolf. Of is het gekke, maanzieke (loony) wolf? Wie zou daarachter zitten, aldus de kosmopolitische schrijver van Nederlandse komaf?

29/09/09

Net zoals Joke Schauvliege neemt thrillerrecensent Lukas De Vos het amateurtoneel zeer au sérieux, maar wat het Mortselse gezelschap Streven met Schoon schip van Sarah Ruhl heeft uitgespookt, is niet goed te praten. Belangrijke nuance: niet het veelvuldig Landjuweelgelauwerde theatergezelschap treft schuld, maar de archislechte Pulitzergelauwerde Ruhl zelf. Met die tekst valt immers geen land te bezeilen, aldus een verbolgen De Vos.

29/09/09

Een Amerikaanse professor beweert dat jongeren dankzij het internet niet minder maar meer gaan schrijven. Het gechat en getwitter, zo Andrea Lunsford van Stanford University, leunt immers sterk aan bij de Griekse, retorische traditie van het elkaar de loef willen afsteken.

30/09/09

Op de blog van Joke leren we hoe minder (subsidies) in de cultuursector volgens haar ook meer kan betekenen. Het is een kwestie van duurzaam te werk te gaan, zo Joke, die daarbij moeilijke woorden in de mond neemt: ‘ cradle to cradle’. Afijn, de sector is dus gewaarschuwd.

30/09/09

Nog meer stripnieuws op Knacks boekensite. Dankzij een samenwerkingsverband met Strip Turnhout worden elke week de belangrijkste stripnieuwtjes voortaan ook op deze site gesignaleerd. Zo verneemt u onder andere dat de Rode Ridder-strip vijftig jaar geleden voor het eerst in een krant verscheen – dank u Willy Vandersteen en Karel Biddeloo – en nu in een rondreizende expositie menige Vlaamse bibliotheek zal aandoen. Johan, kom terug!

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content