Jeremie Vaneeckhout

is Vlaams Parlementslid voor Groen. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 12 minuten en 22 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Het fietsongeluk in Nieuwpoort, waarbij een 12-jarig meisje onder een vrachtwagen terechtkwam en stierf. Ik heb in mijn omgeving ook mensen verloren aan verkeersongevallen, dus dat komt altijd aan als een mokerslag. En sinds ik kinderen kreeg, ben ik er nog gevoeliger voor.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Met meer mildheid en openheid luisteren naar elkaar.

Wat is uw grootste prestatie?

Als je me vijftien jaar geleden had gezegd dat ik op mijn 35e papa zou zijn van drie dochters, had ik je misschien niet geloofd. Maar ik ben zo trots op die meisjes.

Wat is uw grootste mislukking?

Doordat mijn leven zo druk is, kan ik soms te weinig tijd maken voor vrienden en familie.

Hebt u al eens overwogen om te emigreren?

Nee. Ik heb al heel wat plaatsen in de wereld gezien. Maar na een maand ben ik altijd blij om weer thuis te komen in mijn Anzegem.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Het moment dat ik met mijn ouders, twee broers en twee zussen samen aan tafel zat en zij me vertelden dat er nog een zusje op komst was.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

We doen ons best. De voorbije vijf jaar hebben we ons bijvoorbeeld intensief gebogen over wasbare luiers – letterlijk en figuurlijk.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Het valt me vooral op hoe gratuite commentaren over uiterlijk daar zomaar getolereerd worden. Gelukkig lig ik daar zelf niet van wakker.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Dat blijft beperkt tot een ‘dag dames’ tegen de kippen. Ook de waterschildpadden – een geweldig huwelijkscadeau van mijn broers en zussen – leveren weinig stof tot conversatie.

Van welke beslissing hebt u het meest spijt?

Ik probeer zo veel mogelijk in het moment te leven. Meestal is dat zalig, maar het nadeel is dat ik zelden bewust nageniet.

Hebt u het gevoel dat de jaren dertig terug zijn?

Ik geloof niet dat periodes uit de geschiedenis als kopieën terugkeren. Maar enkele lessen die we toen geleerd hebben, zijn actueler dan ooit. En het is mijn drijfveer om onze grondwaarden altijd centraal te stellen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Of het door iedereen als kunst wordt beschouwd, weet ik niet. Maar heel eerlijk: de Bijbel. Mijn moeder was godsdienstleerkracht en we zijn toch opgevoed met de inspiratie van de christelijke gedachte.

Waarover zou u meer willen weten?

Fysica en chemie.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Ongeveer 2000 euro.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Ik geloof niet in een liefde waarbij je helemaal in elkaar opgaat. Maar het is een uitdaging om elkaar in elke nieuwe levensfase te blijven terugvinden.

Vindt u seks overschat?

Nee, het is fundamenteel. Maar het commerciële ‘perfecte’ beeld van seks is wel een pest.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Vijf dagen. In de achtertuin welteverstaan, op veilige afstand.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Genetisch gezien ben ik eerder benadeeld. Maar sinds nieuwjaar probeer ik meer te letten op wat ik eet en ga ik wekelijks een stevig stukje zwemmen.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Ik hoop dat ik de kracht en moed zou hebben om eerst mijn kinderen in veiligheid te brengen en vervolgens op de best mogelijke manier te strijden voor de grondrechten waarin ik zo geloof.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat iedereen eigenlijk hetzelfde wil en zijn best doet. Maar ook dat er tussen mensen vaak heel veel misloopt vanuit de beste bedoelingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content