Jean-Bédel Bokassa (1921-1996)

Jean-Bedel Bokassa, groot bewonderaar van Napoleon, laat zich in december 1977 tijdens een extravagante plechtigheid tot keizer kronen.

DE KANNIBAAL

Dat Jean-Bédel Bokassa zich op 4 december 1977 laat kronen tot keizer van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), is wereldnieuws. De ceremonie is een kopie van Napoleons kroning in 1804. Het decadente feest kost naar schatting een derde van de jaarlijkse begroting. De bevolking verhongert.

Zoon van Afrikaans dorpshoofd. In dienst bij het Franse leger in 1939.

Grijpt de macht in 1966 in de CAR met steun van de Fransen. Goed bevriend met Giscard d’Estaing, de latere Franse president.

Tientallen scholieren die protesteren tegen het nieuwe schooluniform, worden doodgeranseld. Als blijkt dat Bokassa daaraan actief deelneemt, is de maat vol. Wordt in 1979 afgezet.

Vlucht naar Ivoorkust, keert terug in 1987 en wordt ter dood veroordeeld. Komt in 1993 weer vrij en krijgt amnestie.

DIAGNOSE: PARANOIA

In stukken gesneden lichamen van opposanten, vermeende vijanden in de diepvries, krokodillen gevoed met gevangenen, gasten die mensenvlees geserveerd krijgen zonder dat ze het weten… Je kunt het zo wreed niet bedenken of het wordt in verband gebracht met het terreurbewind van Bokassa. In de media krijgt hij de bijnaam ‘De Kannibaal’. Hij wantrouwt iedereen. Bij zijn kroning tot keizer is het duidelijk dat de man zijn verstand verliest of al verloren is. Bokassa heeft ook een hele reeks vrouwen en maîtresses, wat hem het vaderschap van 54 kinderen oplevert. Hij brengt Giscard d’Estaing zwaar in de problemen, als blijkt dat Bokassa hem een ruim pakket diamanten cadeau deed.

Hij noemde mij niet alleen zijn vriend, maar ook zijn bloedverwant. Toch heeft hij mij verraden.u0022 JEAN-BÉDEL BOKASSA over de Franse president Giscard d’Estaing

Partner Content