‘Je moet een luisterend oor hebben’

© DEBBY TERMONIA

Toen hij door de coronacrisis tijdelijk werkloos werd,besloot David Vandenbroeke zorgbuddy te worden.

‘Ik was steward bij Brussel Airlines, maar door corona werd ik tijdelijk werkloos. Ik zag een vacature voor zorgbuddy en heb onmiddellijk gesolliciteerd. Veertien dagen later stond ik, na een korte opleiding, in een beschermend pak op de corona-afdeling. Dat gaf me wel een adrenalinestoot.

Ik was de coronapatiënten, geef ze eten, berg medisch materiaal op en vervul ook wat administratieve taken om het werk van de verpleegkundigen te verlichten. En ik maak ook meestal een praatje met de patiënten, want ze zijn vaak eenzaam. Eigenlijk komt mijn werk in het ziekenhuis in grote lijnen overeen met wat ik deed als steward: je moet zorgzaam zijn, empathisch, een luisterend oor hebben en soms in moeilijke omstandigheden kunnen werken. Maar ik ben wel in een compleet andere wereld terechtgekomen. De ene dag was je een patiënt, een paar dagen later is hij dood. Dat is zeer confronterend.’

David Vandenbroeke (38)

is zorgbuddy in het ZNA Middelheimziekenhuis Antwerpen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content