‘Je kunt geen festival organiseren in een bunker’

ANNE DE KEYSER

Precieze veiligheidsmaatregelen zijn om evidente redenen meestal geheim, zegt veiligheidsexpert Pascal D’Hollander (PAS Security). ‘Maar ik ben ervan overtuigd dat naar een festival gaan veiliger is dan vliegen.’

Is er toezicht op de festivalmedewerkers die voedsel en drank verkopen – meestal leden van verenigingen die een centje willen verdienen voor hun club? Worden zij voldoende gescreend om te vermijden dat een terreurdaad plaatsvindt met als wapen één of ander giftig goedje? (John Steeman, Gijzegem)

PASCAL D’HOLLANDER: Op veel festivals worden medewerkers inderdaad gescreend, vaak op verzoek van de lokale overheid. Iedereen die meewerkt aan de beveiliging van zulke evenementen, wordt zeer doorgedreven gecontroleerd. Bij de mensen die eten en drank verkopen is de onderlinge sociale controle ook heel groot. Zij maken meestal deel uit van dezelfde vriendenkring of zijn lid van dezelfde vereniging.

Welke veiligheidsmaatregelen worden er genomen in de zones rondom het festivalterrein, waar het ook zeer druk is? (Timen Van Gyseghem, Leest)

D’HOLLANDER: Die zones staan bijna altijd onder het toezicht van de politie. Die zet de nodige middelen in om preventieve controles (van personen, voertuigen en goederen) uit te voeren en het publiek vlot te laten doorstromen. Maar je kunt natuurlijk nooit elk risico uitsluiten. Anders moet je een festival organiseren in een bunker, al is het ook dan nog opletten voor aardbevingen. Je hoort vaak dat reizen met het vliegtuig veiliger is dan met de auto. Wel, ik ben ervan overtuigd dat naar een festival gaan veiliger is dan vliegen. Iedereen haalt het onderste uit de kan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Zijn alle nieuwe maatregelen op festivals echt noodzakelijk in het kader van de terreurdreiging? Neem nu het verbod op waterflesjes, die vorig jaar wel nog mochten als er geen dop op zat. De nieuwe regel lijkt vooral commercieel voordelig voor de organisatoren, die daardoor meer drank zullen verkopen. (Eva Verbeke, Gent)

D’HOLLANDER: Over zulke maatregelen wordt altijd zeer goed nagedacht. Eén belangrijke reden voor het verbod op flesjes is dat het voor de bewaking niet evident is om snel én grondig te controleren, als er allemaal verschillende regels zijn. Flesjes met dop mogen niet, zonder dop wel, grote flessen niet, kleine wel … Dan heb je beter één duidelijke regel. Bovendien zijn er op de meeste festivals drinkfonteinen, dus het lijkt me geen kwestie van commercieel belang.

Hebben de extra veiligheidsmaatregelen een invloed op de kostprijs van een festival?

(Sven Verschraegen, Merelbeke)

D’HOLLANDER: Ze hebben voorlopig geen invloed op de ticketprijzen. Maar er wordt wél meer geïnvesteerd in mensen en middelen om alle controles vlot te laten verlopen. Veiligheid was vroeger al een belangrijke ‘kostenpost’, alleen wordt het nu nog aangescherpt. En er is ook meer begrip van het publiek.

Vraag van de week

Hoe kan een groot stadsfestival als de Gentse Feesten beveiligd worden? Moet je dan elk plein controleren of afsluiten?

(An Daenens, Nevele)

D’HOLLANDER: Over de precieze maatregelen kan ik helaas niets zeggen. Als je thuis een alarm installeert, geef je toch ook niet de code prijs? Maar geloof me: er is wekenlang overlegd over dit thema. Mocht het grote publiek weten wat er allemaal gebeurt achter de schermen van een festival als de Gentse Feesten, het zou grote ogen trekken. Dat is een gigantische machine, met veel meer maatregelen dan je met het blote oog kunt zien.

Stefanie Van den Broeck

Zijn grootouders de dupe van een scheiding?

Stel uw vraag aan ANNE DE KEYSER (De Scheidingsschool)

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content