Je bent oud en dus ook out

In Grijsgedraaid van Knack-journaliste Ann Peuteman geven bekende en onbekende 80-plussers een inkijk in wat ouder worden voor hen zo moeilijk maakt. Velen getuigen over wat hen allemaal, met ‘de beste bedoelingen’, wordt afgenomen of uit handen genomen. Maar bovenal betreuren ze het dat niemand hen nog naar hun (ongezouten) mening vraagt. Zoals oude, krakende langspeelplaten ook niet meer uit de kast worden gehaald, omdat iedereen allang weet hoe ze klinken. “Terwijl het een weldaad kan zijn om een grijsgedraaide plaat nog eens af en toe in alle rust op te leggen”, bepleit Peuteman. “Laten we er samen voor zorgen dat het leven van ouderen er anders, beter gaat uitzien.” Dat het ook anders kán, verduidelijkt ze in haar boek met concrete voorbeelden en voorstellen. Warm aanbevolen, voor iedereen. Want oud worden we (hopelijk) allemaal.

Grijsgedraaid. Waarom we bang moeten zijn om oud te worden. Ann Peuteman, Uitgeverij Vrijdag, 2019, 178 blz., ISBN 9789460017483.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content