Han Renard

De PS en de N-VA hebben uiteindelijk toch minstens een ding gemeen: allebei hebben ze een politcus in de rangen die verketterd wordt vanwege een ‘verkeerd begrepen’ uitspraak.

Beide politici kregen het verwijt dat ze met onvoorzichtige veralgemeningen de moslimgemeenschap stigmatiseren. Beide politici zeiden naderhand dat ze verkeerd begrepen waren. Nu zijn Jan Jambon (N-VA) en Yves Goldstein (PS) ideologisch natuurlijk elkaars tegenpolen. Toch zitten in de kern van beider betoog best wel gelijkenissen. Jambon hekelde de vreugdedansjes bij moslims na de aanslagen in Brussel. Ook voor Goldstein, kabinetschef van Brussels minister-president Rudi Vervoort, is het moeilijkst aan te pakken probleem niet de ultrakleine minderheid die uiteindelijk tot het plegen van aanslagen overgaat, maar wel de grotere groep moslimjongeren in onze steden die sympathie heeft voor de Islamitische Staat – ‘misschien wel het grootste probleem sinds de Tweede Wereldoorlog’ waarmee we als samenleving zijn geconfronteerd.

Yves Goldstein zei een en ander tijdens een debat voor expats twee dagen vóór de aanslagen in Brussel. Zijn uitspraken werden opgepikt door een journalist van The New York Times, kregen internationale weerklank en werden gretig op extreemrechtse fora gedeeld. Op het thuisfront krijgt de jonge en intelligente topcabinetard, een absolute vertrouweling van Laurette Onkelinx in de Brusselse PS, daardoor nu de wind van voren.

Goldstein vindt dat de Amerikaanse krant zijn woorden heeft verdraaid, maar dat valt best mee, getuige de weergave van het bewuste debat op YouTube. Goldstein zegt er onder meer dat vrienden die lesgeven op scholen in Schaarbeek hem na de aanslagen in Parijs hebben verteld dat negentig procent van de leerlingen terroristen als Salah Abdeslam bejubelt. Hij heeft het ook over getto’s in Molenbeek en Schaarbeek, waar woede, radicalisme en criminaliteit welig tieren en waar de integratie is mislukt. Dat is niet de schuld van de islam, aldus Goldstein, maar van het beleid en dus ook van zijn eigen partij, die zulke verstikkende, monoculturele getto’s heeft laten ontstaan.

De uitspraken van Goldstein, die ook voorzitter is van de plaatselijke PS-afdeling in Schaarbeek, schoten nogal wat kameraden in het verkeerde keelgat. Per interne mail moest Goldstein zich verdedigen tegen het onterechte verwijt dat hij heel de moslimgemeenschap viseert. Goldstein zei in het debat immers ook meermaals dat de overgrote meerderheid van de moslims perfect in onze samenleving is geïntegreerd.

Han Renard

Volgens Goldstein zou 90 procent van de leerlingen in Schaarbeek terroristen als Salah Abdeslam bejubelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content