AFGHANISTAN

* Een commando van de taliban bevrijdt op 14 juli met een aanslagop de gevangenis van Kandahar het merendeel van de bijna 1000 gevangenen. Juli 2008 wordt met 260 burgerslachtoffers de ergste maand op dat vlak sinds de val van de taliban in 2001. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates belooft in december tegen de zomer van 2009 nog 7000 à 8000 bijkomende soldaten.

* In Kandahar komen op 2 september vier Belgische F-16’s aan, die zes maanden in het zuiden van Afghanistan zullen opereren in het kader van de NAVO-missie ISAF.

CHINA

* In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa breken op 14 maart rellen uit na het protest van de boeddhistische monniken tegen de Chinese overheersing. Er vallen tientallen doden.

* Half maart herkiest het Chinese parlement Hu Jintao als president van China.

* Delegaties van China en Taiwan sluiten op 13 juni een historisch akkoord af waardoor rechtstreekse vluchten tussen beiden mogelijk worden en een verbindingsbureau wordt opgericht.

* In september raakt bekend dat de giftige stof melamine is aangetroffen in babymelkpoeder. 294.000 kinderen worden ziek, vier baby’s sterven. De EU verbiedt de import van het product.

COLOMBIA

* Het Colombiaanse leger bevrijdt op 2 juli de Frans-Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt. Ze werd zes jaar lang vastgehouden door de rebellenbeweging FARC.

CONGO

* Er ontstaat een diplomatieke rel tussen België en Congo in april, na uitspraken van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) over corruptie binnen de Congolese regering.

* Premier Antoine Gizenga (83) stapt eind september op om gezondheidsredenen, Adolphe Muzito neemt op10 oktober zijn plaats in.

* In de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu verhevigen in augustus de gevechten tussen het regeringsleger en de troepen van rebellenleider Laurent Nkunda. Congo beschuldigt buurland Rwanda van steun aan de rebellen, maar dat ontkent. Door het oplaaiende geweld zijn naar schatting een kwart miljoen Congolezen op de vlucht. De VN stuurt 3000 extra blauwhelmen, de EU weigert een missie te sturen.

CUBA

* De zieke Cubaanse president Fidel Castro geeft op 24 februari na bijna vijf decennia officieel de fakkel door aan zijn broer Raul, die hem al verving sinds 2006.

CYPRUS

* De communist Demetris Christofias wint op 24 februari de presidentsverkiezingen. Hij belooft de hereniging van het sinds 34 jaar tussen Grieks-en Turks-Cyprioten verdeelde eiland. Begin september vatten na vier jaar opnieuw directe gesprekken aan over de vorming van een federatie.

EUROPESE UNIE

* In februari keurt het Europees Parlement het Verdrag van Lissabon goed, maar op 12 mei zeggen de Ieren in een referendum ‘nee’ tegen het hervormingsverdrag. De EU verkeert in crisis. De ratificatie door de andere lidstaten gaat door, de Ieren stemmen opnieuw in het najaar van 2009.

* Malta en Cyprus gaan op nieuwjaarsdag over tot de euro. De eurozone telt nu 15 landen.

* De EU-leiders worden het op 12 december eens over een plan om de uitstoot van CO2 met minstens 20 procent te verminderen.

FRANKRIJK

* De Franse president Nicolas Sarkozy trouwt op 2 februari met het ex-model Carla Bruni.

* De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret en zijn vrouw Monique Olivier worden op 28 mei veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

* Martine Aubry wordt op 22 november verkozen tot voorzitster van de PS. Ze wint nipt van ex-presidentskandidate Ségolène Royal.

GEOrgie

* President Michail Saakasjvili wordt op 5 januari herkozen met een absolute meerderheid. De OVSE en de Raad van Europa noemen de verkiezingen legitiem, maar de oppositie gewaagt van verkiezingsfraude.

* Het Georgische leger start op 8 augustus een offensief tegen de separatistische regio Zuid-Ossetië. De deelrepubliek verzet zich en krijgt de steun van Rusland, dat met zwaar geschut de Georgische troepen verdrijft. Op 16 augustus wordt het geweld gestaakt na het ondertekenen van een vredesakkoord. De Russische president Medvedev erkent eind augustus de Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten, een beslissing die in het Westen scherp wordt veroordeeld.

GRIEKENLAND

* Over het hele land zijn er een week lang rellen nadat de Atheense politie op 6 december een vijftienjarige neerschoot. De regering wankelt.

IERLAND

* De Ierse premier Bertie Ahern treedt officieel af op 6 mei. Er loopt een onderzoek tegen hem naar corruptie. Brian Cowen volgt hem op.

INDIA

* De economische hoofdstad Mumbai wordt op 26 november getroffen door een reeks terreuraanslagen in luxehotels, politiekantoren, een treinstation en een restaurant. Er vallen 172 doden. India beschuldigt de Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taïba.

IRAK

* De presidentiële raad keurt op 29 februari de uitvoering van de doodstraf goed van Ali hassan al-Majid, alias Chemical Ali. In maart sneuvelt de 4000e Amerikaanse soldaat sinds de inval in 2003. Op 29 april start het proces tegen Tariq Aziz, een vertrouweling van ex-dictator Saddam Hoessein. De Britse troepen zouden Irak verlaten tegen juni 2009, de VS willen tegen dan alle 18 provincies aan lokale besturen overgedragen hebben.

ISRAeL

* Twee dode Israëlische soldaten worden op 16 juli uitgewisseld voor vijf Libanese gevangenen en de stoffelijke overschotten van 199 Libanezen en Palestijnen.

* De Israëlische premier Ehud Olmert moet op 17 september aftreden, na zware beschuldigingen van corruptie. Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni wordt verkozen tot zijn opvolgster als voorzitter van de regerende Kadimapartij. Ze wordt ook benoemd tot formateur, maar faalt. De ultraorthodoxe Shaspartij wil niet in de regering zonder een harder standpunt tegenover de Palestijnen.

* Israël en Syrië houden vredesbesprekingen in mei, en Israël belooft zich volledig terug te trekken van de Golanhoogte. Dankzij bemiddeling van Egypte komt er op 17 mei ook een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Hamasbeweging.

ITALIe

* Nadat de centrumlinkse UDEURuit de regering stapt, verliest premier Romano Prodi op 24 januari een vertrouwensstemming in de senaat. Hij moet ontslag nemen. Senaatsvoorzitter Franco Marini slaagt er in februari niet in om een overgangsregering te vormen. Nieuwe verkiezingen volgen op 13 en 14 april, waarbij Silvio Berlusconi wint van de centrumlinkse Walter Veltroni. Hij legt op 8 mei voor de derde keer de eed af als premier.

JAPAN

* De regeringspartij LDP stelt op 22 september oud-minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso aan als nieuwe premier. Hij volgt Yasuo Fukuda op,die niet meer werd gesteund door de bevolking.

JEMEN

* Op 18 januari komen twee Belgische toeristen om het leven na een aanslag op een groep met vijftien Belgen. Al-Qaeda claimt de verantwoordelijkheid.

KENIA

* Sinds de verkiezingen in december 2007 blijft Kenia in de greep van het geweld tot de twee rivaliserende kampen op 28 februari een akkoord tekenen om de politieke crisis in het land op te lossen. Op 12 april raken de Keniaanse president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga het eens over de samenstelling van hun coalitieregering, een dag later wordt Odinga eerste minister.

KOSOVO

* Het Kosovaarse parlement kiest de vroegere rebellenleider premier Hashim Thaçi op 9 januari als nieuwe premier. Op 17 februari roept hij de onafhankelijkheid van de Servische provincie uit. Rusland veroordeelt de afscheuring van Servië, de westerse landen steunen de onafhankelijkheid.

LIBANON

* Op 21 mei wordt een regering van nationale eenheid gevormd. Vier dagen later wordt legeropperbevelhebber Michel Soeleiman tot nieuwe president verkozen.

* In Ajt Arun komt op 3 september een Belgische blauwhelm om het leven bijhet ruimen van clustermunitie.

OEKRAiNE

* De prowesterse regering van eerste minister Julia Timosjenko valt op 16 september, omdat president en coalitiepartner Viktor Joesjtsjenko en zijn partij Ons Oekraïne vinden dat de premier niet scherp genoeg is voor Rusland over de oorlog tegen Georgië. Een nieuwe politieke crisis is het gevolg, tot ze op 9 december toch weer een coalitie vormen.

OOSTENRIJK

* Josef Fritzl (73) wordt opgepakt op 27 april. Hij hield zijn nu 42-jarige dochter Elisabeth bijna 24 jaar gevangen in een kelder, en verwekte zeven kinderen bij haar.

OOST-TIMOR

* De Oost-Timorese president Jose Ramos-Horta raakt op 11 februari zwaargewond bij een aanslag in de hoofdstad Dili. De rebellen verliezen daarbij hun leider; ze leggen de wapens neer op 29 april.

PAKISTAN

* Een golf van geweld teistert Pakistan na de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto eind december 2007. Bij de parlementsverkiezingen op 18 februari delft de partij van president Pervez Musharraf (PML-Q) het onderspit tegen de verzamelde oppositie. De PPP en de PML-N van ex-premier Nawaz Sharif kondigen enkele dagen later een coalitie aan. Yousouf Raza Gilani (PPP) wordt op 24 maart de nieuwe premier. Musharraf stapt pas op als een afzettingsprocedure dreigt, op 18 augustus. Een week later stapt PML-N uit de regering, omdat PPP de door Musharraf afgezette rechters niet opnieuw wil benoemen. Asif Ali Zardari, de weduwnaar van Bhutto, wordt op 6 september verkozen tot nieuwe president.

RUSLAND

* Dimitri Medvedev haalt in de eerste ronde van de Russische presidentsverkiezingen op 3 maart een absolute meerderheid. Zijn voorganger, Vladimir Poetin, wordt op 15 april unaniem verkozen tot voorzitter van Kremlinpartij Verenigd Rusland, die een tweederdemeerderheid heeft in het parlement. Op 7 mei legt Medvedev de eed af als nieuwe president van Rusland, een dag later wordt Poetin premier.

SERVIe

* De prowesterse Servische president Boris Tadic wordt op 2 februari herkozen. Een maand later neemt premier Vojislav Kostunica ontslag omdat zijn coalitie verdeeld is over de te volgen koers tegenover de EU. Servië tekent op 29 april het Stabiliteits- en Associatieakkoord met de EU, een belangrijke toenadering. Na de parlementsverkiezingen op 11 mei krijgt Servië op 23 juni een – in theorie pro-Europese – regering. De Socialistische Partij (SPS) gaat in zee met het blok rond president Tadic.

* De voormalige Bosnisch-Servische politieke leider Radovan Karadzic wordt op 21 juli gearresteerd in Belgrado. De van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic verschijnt op 31 juli voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

SUDAN

* Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag klaagt op 14 juli de Sudanese president Omar Hassan Al-Bashir aan wegens genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in de provincie Darfur. Op 12 november stelt de president voor het vuren te staken in Darfur en te praten met de rebellen, maar die weigeren.

SOMALIe

* De NAVO besluit om vanaf oktober de piraterij voor de Somalische kust te bestrijden. Maar twaalf nieuwe kapingen volgen, waaronder een Saudische mammoettanker half november en een Oekraïens schip met Russische tanks begin oktober. Op 8 december besluit de EU de marinemissie ‘Atlanta’ te sturen.

SPANJE

* De Spaanse socialisten (PSOE) van aftredend premier Jose Luis Zapatero winnen op 9 maart de parlementsverkiezingen van de conservatieve Partido Popular. Zapatero begint op 12 aprilaan zijn tweede ambtstermijn.

THAILAND

* In september moet premier Samak Sundarajev opstappen na een veroordeling wegens corruptie. Somchai Wongsawat, de schoonbroer van ex-premier Thaksin Shinawatra, wordt aangewezen door het parlement als zijn opvolger. Oppositiepartij PAD eist de val van de regering, omdat Thaksin volgens hen nog steeds aan de touwtjes trekt. In augustus bezetten ze regeringsgebouwen in Bangkok, in november palmen ze twee luchthavens in waardoor ruim 300.000 toeristen in de Thaise hoofdstad dagenlang komen vast te zitten. Pas na de val van de regering op 2 december, wegens een veroordeling voor verkiezingsfraude, geeft de PAD de luchthavens vrij.

TURKIJE

* Het Turkse parlement keurt op 9 februari een grondwetswijziging goed die het dragen van een hoofddoek aan de universiteiten toelaat. De islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP van premier Recep Tayyip Erdogan haalt haar slag thuis. Het seculiere kamp dient bij het Turkse Grondwettelijk Hof eind maart een verzoek tot ontbinding van de AKP in, wegens schending van de scheiding tussen godsdienst en staat. Die wordt eind juli verworpen. Het Grondwettelijk Hof maakt begin juni wel de toelating van de hoofddoek ongedaan.

* Het Turkse leger valt op 21 februari het noorden van Irak binnen, en vecht er acht dagen lang tegen de Koerdische PKK-rebellen. Op 27 juli vallen bij bomexplosies in Istanbul minstens17 doden en 140 gewonden. Turkije beticht de PKK.

VERENIGD KONINKRIJK

* Labour, de partij van de Britse premier Gordon Brown, lijdt op 1 mei een grote nederlaag bij lokale verkiezingen. Het slechtste resultaat van Labour sinds de jaren zestig.

* Op 5 juni wordt Peter Robinson de nieuwe premier van Noord-Ierland en leider van de protestantse partij DUP. Hij volgt dominee Ian Paisley op, die uit de politiek stapt.

VERENIGDE STATEN

* Het Amerikaanse ministerie van Defensie klaagt op 11 februari voor het eerst zes terreurverdachten aan die betrokken zouden zijn bij de aanslagen van 11 september 2001.

* Senator Barack Obama wint op 4 juni de Democratische voorverkiezingen van senator Hillary Clinton en wordt daarmee de eerste zwarte presidentskandidaat in de VS. Hij neemt het op 4 november op tegen de republikein John McCain, en wint glansrijk. Hij legt op 20 januari 2009 de eed af als 44e president van de VS. Zijn running mate Joe Biden wordt vicepresident, zijn rivale Clinton wordt ministervan Buitenlandse Zaken.

ZUID-AFRIKA

* President Thabo Mbeki treedt af op 20 september op aandringen van zijn eigen partij ANC. Ondervoorzitter Kgalema Motlanthe wordt op 25 september door het parlement verkozen tot nieuwe premier.

* De voormalige Zuid-Afrikaanse minister van Defensie Mosioua Lekota lanceert een nieuwe politieke partij, en scheurt zich daarmee af van het ANC.

ZIMBABWE

* In Zimbabwe vinden op 29 maart parlements- en presidentsverkiezingen plaats. De partij van president Robert Mugabe verliest de meerderheid in het parlement aan de oppositie van Morgan Tsvangirai. Voor de verkiezing van de president is een tweede ronde nodig. Tsvangirai kondigt in mei aan kandidaat te zijn, maar trekt zich later terug na intimidaties. Mugabe wordt opnieuw benoemd voor vijf jaar na zeer omstreden verkiezingen op 27 juni. Mugabe en Tsvangirai bereiken op 11 september een definitief akkoord over een verdeling van de macht. Tsvangirai krijgt de leiding over een regering van nationale eenheid en de politie, Mugabe blijft aan als president.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content