DESIGN

* Stefan Schöning (40) wordt door Weekend Knack en Weekend Le Vif/ L’Express, Stichting Interieur, Design museum Gent en Grand-Hornu Images verkozen tot designer van het jaar. In oktober brengt hij op Interieur 08 een overzicht van zijn werk, met onder andere de nieuwe verkeerslichten die hij voor de Vlaamse Gemeenschap tekende.

* Het Italiaanse Turijn is een heel jaar lang de eerste Wereldhoofdstad van Design. Tentoonstellingen, workshops en evenementen overspoelen de stad waar Fiat en Lavazza thuis zijn.

* De groene golf bereikt ook de meubelsector. Milieuvriendelijke en recycleerbare materialen zijn troeven van duurzaam ontwikkelde meubels, net als demonteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid. Ook opvallend aanwezig zijn fairtrade initiatieven, waarbij meubelmerken hippe westerse ontwerpers in contact brengen met lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden.

BEAUTY

* De Belg Peter Philips volgt Dominique Moncourtois en Heidi Morawetz, het duo dat dertig jaar lang de make-upcollecties van Chanel ontwierp, op als creatief directeur van Chanel. In januari stelt hij zijn eerste eigen make-upcollectie voor. Philips studeerde mode aan de Antwerpse academie, maar besloot al meteen na zijn studies om zich op make-up toe te leggen.

MODE

* De Belg Martin Margiela maakt al twintig jaar mode en krijgt in het Antwerpse MoMu een overzichtstentoonstelling. Tijdens de Parijse modeweek in september organiseert Margiela een verjaardagsstoet, met een overzicht van zijn belangrijkste bijdragen aan de recente modegeschiedenis. De show wordt afgesloten met een aantal verjaardagsstukken in discobalspiegeltjes, die tegen de zomer van 2009 in beperkte oplage zullen worden uitgebracht.

* Het Belgische modehuis Natan bestaat 25 jaar. Ontwerper Edouard Vermeulen staat al sinds het begin aan het hoofd van het modehuis en is in de loop der jaren uitgegroeid tot hofleverancier.

* Het gerespecteerde Amerikaanse magazine Vanity Fair roept prinses Mathilde uit tot een van ’s werelds best geklede vrouwen. Ze prijkt in de International Best Dressed List van het blad.

* Veel modeverjaardagen in 2008. Onder de jarigen ook twee opmerkelijke vaste waarden die allebei honderd kaarsjes uitblazen: de jeans van Lee Cooper en de All Star-sneaker van Converse. Beide merken zetten hun jubileumjaar met opvallende acties in de kijker.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content