LITERATUUR

* Nu is het zeker: Hugo Claus zal de Nobelprijs niet meer winnen. De Prins der Nederlandse Letteren (78), die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, kiest op 19 maart voor euthanasie. Op 31 augustus geeft ook JMH Berckmans (54) de geest.

* De vijftigste verjaardag van Tom Lanoye (27 augustus) gaat met veel feestgedruis en de theatertournee Woest! gepaard.

* Dimitri Verhulst bevestigt zijn status als nieuwe literaire god: Humo geeft eind september in avant-première zijn Godverdomse dagen op een godverdomse bol gratis weg.

* Marc Reugebrink wint onverwacht de Gouden Uil voor Het grote uitstelen Leonard Nolens is met Bres de vijftiende laureaat van de VSB Poëzieprijs. Later valt D. Hooijer in de prijzen met de verhalenbundel Sleur is een roofdier (Libris) en kaapt Doeschka Meijsing de AKO-literatuurprijs weg voor haar roman Over de Liefde. In Stockholm reikt de Zweedse koning Carl Gustav op 10 december de Nobelprijs voor literatuur uit aan de Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clézio.

BEELDENDE KUNST

* Het Gentse SMAK begint het jaar met een financiële kater, die het museum wellicht nog een paar jaar parten zal spelen.

* De gefortuneerde Belgische verzamelaar Guy Ullens gooit het roer van het pas geopende Ullens Center of Contemporary Art (UCCA) in Peking drastisch om. Museale ambities worden opgeborgen en spectaculaire expo’s, een luxueuze vipruimte en een Belgisch restaurant moeten de verliezen beperken.

* De Britse kunstenaar Damien Hirst weet de spots het hele jaar door op zijn met diamanten ingelegde schedel For the Love of God gericht te houden . Ook de door hemzelf georganiseerde veiling van zijn kunstwerken bij Sotheby’s, met een opbrengst van 130 miljoen euro, is voer voor de media. Daarna worden tientallen medewerkers van Hirsts kunstproductiefirma Science Ltd. ontslagen.

* Jan De Cock mag zich in het voorjaar de eerste levende Belg met een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York noemen, Jan Fabre leeft zich uit in het Louvre en Kris Martin is voor een keer sant in eigen land in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. Wim Delvoye laat van zich spreken door kastelen aan te kopen en Jan Hoet neemt met een najaarsexpositie afscheid van het MARTa-museum in Herford.

THEATER

* In juli zijn er weer heel wat Belgen op het Festival van Avignon. Het Toneelhuis is van de partij met Wolfskers en Atropa. Verder zijn er projecten van Benjamin Verdonck,Sidi Larbi Cherkaoui, Jan Fabre,Kris Verdonck en Joanne Saunier.

* Ivo Van Hove is er ook als regisseur van Toneelgroep Amsterdam ( Romeinse tragedies). In september krijgt hij, samen met zijn vaste scenograaf Jan Versweyveld, de oeuvreprijs op het Nederlandse Theaterfestival. Het duo rondt in de Vlaamse Opera ook de Wagnercyclus Ring des Nibelungen af.

* In NTGent laat de Nederlandse regisseur Johan Simons zien dat Vergeten Straat van Louis Paul Boon een universele en actuele tekst is. Ook met de schuldafbouw gaat het in Gent de goede kant op.

* Guy Cassiers, artistiek leider van Het Toneelhuis, wordt bekroond met de Europese Theaterprijs in de categorie theatervernieuwing. Ook in Antwerpen viert HETPALEIS, opvolger van het Koninklijk Jeugdtheater, zijn tienjarige bestaan.

MUZIEK EN OPERA

* De Hongaarse tenor Szabolcs Brickner wint de Koningin Elisabethwedstrijd.

* Klara reikt de Muziekprijs 2008 in de categorie wereldmuziek postuum uit aan Dirk Van Esbroeck. De prijs voor beste Vlaamse productie gaat naar Graindelvoix met Poissance d’amours. Andere laureaten zijn het Britse Belcea Quartet (beloftevolle jonge vertolker) voor zijn opname van de strijkkwartetten van Bartok, het Bert Joris Quartet (jazz) met de cd Magone en het symfonieorkest Anima Eterna van dirigent Jos Van Immerseel met zijn cd met symfonieën en ouvertures van Beethoven.

* Wegens onzekerheid in verband met het budget besluit Gerard Mortier toch niet naar de New York City Opera te gaan. De 65-jarige operadirecteur blijft tot juni 2009 aan de slag in de Opéra National de Paris en gaat in 2010 het Teatro Real in Madrid leiden.

* Marc Clémeur trekt na 18 jaar aan het hoofd van de Vlaamse Opera de deur achter zich dicht. In september 2009 wordt hij in Straatsburg intendant van de Opera du Rhin.

MEDIA

* In augustus vertrekt Ricus Jansegers als programmadirecteur bij VT4 en Vijftv en als gedelegeerd bestuurder van moederbedrijf SBS Belgium. Koen Taghon (42) van het productiehuis Eyeworks volgt hem op als programmadirecteur.

* In november keurt de VRT een saneringsplan goed dat 105 banenzal kosten.

* Van het eerste nummer van het zelfverklaarde kutblad Goedele gaan in september 130.000 exemplaren over de toonbank. Uitgeverij Sanoma zet een paar maanden later een punt achter het mediorenblad Milo wegens tegenvallende advertentie-inkomsten.

* Op 2 december kondigt Corelio aan dat bij Het Nieuwsblad en De Standaard 60 banen zullen verdwijnen. De volgende dag laat De Persgroep Publishing weten dat bij De Morgen 26 ontslagen vallen. Reden: oplopende kosten, minder reclame-inkomsten en anticipatieop slechtere tijden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content