Het blijft een klus, die jaarlijkse aangifte van de personenbelasting. Knack helpt u door de bomen het bos te zien. Wat is er nieuw in 2010? Hoe verzilvert u uw groene investeringen? Wat zijn de klassieke struikelblokken? En wie kan u helpen als u er echt niet meer wijs uit raakt

De bruine enveloppe hebt u al in de bus gekregen. Zweert u bij de klassieke papieren aangifte van de personenbelastingen, dan hebt u nog tot 30 juni om de enveloppe terug te sturen naar het scanningscentrum in Gent of Namen. Op die allerlaatste dag nog een spurtje inzetten naar het plaatselijke taxatiekantoor om daar uw aangifte te bussen, mag natuurlijk ook nog altijd.

Als u kiest voor de elektronische aangifte Tax-on-Web (www.taxonweb.be), dan verschuift uw deadline naar 15 juli 2010. Ieder jaar laten ook heel wat burgers hun aangifte invullen door een mandataris, een boekhouder bijvoorbeeld. Wanneer die de aangifte doet via Tax-on-Web, heeft hij meteen de tijd tot 31 oktober 2010. De 800.000 belastingplichtigen die dat vorig jaar al zo deden, krijgen nu geen papieren aangifte meer in de bus.

Als u vreest dat u door omstandigheden uw aangifte niet bijtijds ingediend krijgt, kunt u altijd gefundeerd om uitstel vragen. In geval van overmacht, een ernstige ziekte bijvoorbeeld, zult u dat ook zeker krijgen. Hebt u geen uitstel gevraagd en mist u toch de deadline, dan hoeft het angstzweet u nog niet meteen uit te breken. Vorig jaar dienden 339.285 Belgen hun aangifte te laat in. Zondigt u voor het eerst, dan komt u er met een waarschuwing of een herinneringsbrief af. Om echte recidivisten op andere gedachten te brengen, beschikt Financiën over een hele trits wettelijke instrumenten. De fiscus heeft immers drie jaar de tijd om een geldige aanslag te vestigen. Dat kan een zogenaamde ‘aanslag van ambtswege’ worden, als de belastingplichtige de vragen van de fiscus blijft negeren. De fiscus vestigt dan een aanslag op het bedrag van de vermoedelijke inkomsten – geschat op basis van gegevens waarover de administratie beschikt. De belastingplichtige moet bij zo’n ‘aanslag van ambtswege’ zelf bewijzen dat die inkomsten onjuist of te hoog zijn, en dat is in de praktijk niet zo makkelijk. Dan volgen de administratieve sancties, met in de eerste plaats een belastingverhoging van 10 tot 200 procent. Daarna kan een controleur ook nog een administratieve boete opleggen, van 50 tot 1250 euro. Dan misschien toch maar dat spurtje naar het taxatiekantoor?

Door Thomas Verbeke / illustraties Erwin Vanmol

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content