Ivan de Verschrikkelijke (1530-1584)

Ivan de Verschrikkelijke treurt om zijn geliefde zoon en kroonprins Ivan, die hijzelf in een bui van razernij vermoordt in 1581. Een beroemd schilderij van Ilja Repin uit 1885. Een dronken nationalist beschadigt het in Moskou in de zomer van 2018.

NIET MEER ZO VERSCHRIKKELIJK

Ivan de Verschrikkelijke introduceert de boekdrukkunst in Rusland. Dat hij later volledig de pedalen verliest, wordt tegenwoordig ontkend.

Staat als weeskind onder de hardhandige voogdij van de bojaren, de machtige landadel. Vandaar zijn mateloze wraakzucht.

Wordt als zestienjarige de eerste tsaar aller Russen. Na intelligente hervormingen ontspoort hij na de dood van zijn eerste vrouw, Anastasia. Vergiftigd door de bojaren, denkt hij. Zijn Opritsjnina-militie jaagt de bojaren massaal over de kling.

Pendelt vaak tussen de folterkamer in de kelders en de biechtstoel in de kapel.

DIAGNOSE: PARANOÏDE WREEDHEID

Tijdens vlagen van rouwbeklag loopt Ivan de Verschrikkelijke luid jammerend door Moskou. In een bui van razernij schopt hij zijn schoondochter een miskraam en slaat hij zijn kroonprins het hoofd in. Met acht huwelijken overklast hij Hendrik VIII van Engeland. Hij verkracht veelvuldig en hangt die vrouwen op, begraaft ze levend, gooit ze voor de beren of sluit ze in een genadige bui op in een klooster. Hij rukt soms samen met zijn militie van zwart geklede ruiters op zwarte paarden uit, om bijvoorbeeld Novgorod met zijn 30-40.000 inwoners volledig uit te moorden.

Vandaag is hij toe aan eerherstel. Standbeelden worden voor hem opgericht, Poetin ziet in hem een lichtend voorbeeld van Russische grootsheid. Wanneer een godsdienstwaanzinnige een historisch schilderij over de moord op de kroonprins vandaliseert omdat hij daarin een schandelijke leugen ziet, betaalt een stinkrijke Poetin-fan zijn verdediging.

Partner Content