De manier waarop uw redacteur Simon Demeulemeester terecht Filip Dewinters islamafari als absurd wegzet in ‘De islamsafari is een politieke bananenschil, Schepmans is erover uitgegleden’ (Knack.be) was uiterst amusant en humoristisch fijngevoelig. Het gebruik van (hyperbolische) humor is de enige strategie tegen ‘initiatieven’ als de islamafari. Fijne humor is niet beledigend, omdat hij relativeerbaar is. Het fanatisme van Dewinter en co. is dat niet. Humor is hier een komische manier om serieus te zijn.

Door de actie te verbieden gleed de Molenbeekse burgemeester Schepmans inderdaad uit over een bananenschil. Het verbod gaat niet alleen in tegen de liberale democratie, het getuigt ook van een gebrek aan inzicht in het doorzichtige, provocerende plan van Dewinter. Schepmans had eens moeten glimlachen – en dat geeft uw redacteur correct aan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content