Na de bijeenkomst van het parlement op 16 februari zal de Palestijnse president Mahmoud Abbas een mandaat voor de regeringsvorming toekennen. De Palestijnse vertegenwoordiger bij de Europese Unie, Leïla Shahid, legt een en ander uit.

Kunnen we een regeringsdeelname van Fatah verwachten?

LEÏLA SHAHID: Fatah was daarover de jongste weken zeer verdeeld. Voor sommige leiders is regeringsdeelname een mogelijkheid – Mahmoud Abbas wil in elk geval aanblijven als president. Voor anderen is het na de zware verkiezingsnederlaag veel te vroeg om deel te nemen. Eerst willen ze de brokken lijmen.

Palestina, een klein en officieel niet-erkend land, vervult voor de Arabische wereld een belangrijke symboolfunctie. Wat als de Palestijnse regering overwegend bestaat uit Hamas-ministers?

SHAHID: Dat is moeilijk te voorspellen. Voor het eerst in de geschiedenis komt een islamitische partij aan de macht in Palestina. Dat zou voor competitie kunnen zorgen met de sjiieten die het voor het zeggen hebben in Iran.

Er wacht Hamas een grote uitdaging. Want ook al hebben ze massaal veel kiezers voor zich gewonnen, de ideologische steun die ze genieten blijft relatief klein. Veel van de stemmen die ze binnenhaalden, waren proteststemmen. Een belangrijk deel van de bevolking zal zich dan ook verzetten tegen elke vorm van islamisering van de maatschappij. Wat zij willen, is een alternatief voor de seculiere krachten in de regio die tot dusver steeds weer hebben gefaald. Die zijn er niet in geslaagd om welvaart en democratie in te voeren. Nu willen de mensen verandering.

De Palestijnen hebben ook tegen de corruptie van Fatah gestemd?

SHAHID: Zeker, en vooral tegen de politieke corruptie en het cliëntelisme van de partij. Na tien jaar slikt de bevolking dat niet meer. Hamas heeft zich daarop nu geprofileerd, maar moet het nog waarmaken.

De Europese Unie overweegt de geldkraan dicht te draaien. Een van de argumenten die ze daarvoor aanhaalt, is de bewezen corruptie uit het verleden. Uitgerekend nu maakt ook de Palestijnse procureur-generaal bekend dat er in het verleden 700 miljoen euro uit de staatskas gestolen is.

SHAHID: De 700 miljoen die verdwenen is, is geen geld van de donorlanden. Het is gestolen uit de kassa’s van de bedrijven die onder Arafat een monopoliepositie verworven hadden, zoals een paar cementbedrijven, sigarettenfabrieken en bedrijven uit de oliesector.

Welke argumenten de Europese Commissie ook aandraagt, het zou onverantwoord zijn om de Europese geldstroom stil te leggen. Dan zal er nog meer geld uit landen als Iran en Saudi-Arabië toestromen.

I.V.D.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content