Jonge mensen doen het verhaal van hun prilste ervaringen. ?Ik had zoveel gêne.?

Iedereen herinnert zich die eerste zoen, de eerste liefdesverklaring, de eerste keer bloot met elkaar, de eerste vrijpartij momenten die nogal emotioneel geladen zijn. Jongeren zijn de eerste keer vaak onzeker of buitengewoon in de war.

Johan : ?Wat is eigenlijk de eerste keer ? De eerste keer dat je masturbeert, of iemand kust, of gemeenschap hebt ? Je kunt het niet op één moment vastpinnen. Bij mij was er alleszins een lange aanloop. Ik herinner me nog goed de dag dat ik begon te masturberen, net voor ik naar de middelbare school ging. Ik had mezelf halfdood gefolterd voor ik toegaf aan de drang. Een tijdlang werd ik er volledig door behekst. Samen met andere jongens lachte ik om de moppen van Urbanus. Die noemde masturbatie zelfverdediging. Als je er grappen over maakte, voelde je je minder alleen. ’t Is toch een miezerige tijd waarin je het zelf allemaal maar moet uitzoeken.

Toen ik vijftien was, had ik mijn eerste lief. Zij was een jaartje jonger dan ik. We waren negen maanden samen. In die periode heb ik haar tweemaal gekust, in alle eer en deugd. Mijn tweede lief durfde ik al wat serieuzer kussen, zelfs op de borsten. Zij had er zelf ook duidelijk zin in. Dat jaar was ik zestien of zeventien ? heb ik voor het eerst een meisje gevingerd. Ik was er helemaal van in de war, wilde weglopen. Zij probeerde me gerust te stellen. Ik heb toen een hele tijd alleen maar gekust. Tot de zomer voor ik naar de universiteit vertrok. Na een fuif ging ik met het ex-lief van een van mijn vrienden een eindje wandelen. Toen heb ik voor het eerst gevreëen, onder de blote hemel. Eerst dreigde het te mislukken, misschien omdat ik te gespannen was. Ik had al drie posities geprobeerd, maar het lukte niet. Ik kreeg hem niet stijf, of zij kreeg hem er niet in. Ik begon behoorlijk te zweten. Het condoom was ook een regelrechte ramp. Ik voelde mij een mislukkeling.

We wilden het al opgeven en vertrekken, toen we ineens terug aan het kussen waren. Ik raakte heel opgewonden, en deze keer ging het goed. Ik kwam snel klaar alles trilde, tot in de kleinste vezeltjes. Mijn vriendin, die meer ervaring had dan ik, was heel uitgelaten en blij. Dat vond ik tof. Maar ik was bang voor zwangerschap en aids, want we hadden zonder kapotje gevreëen. Ik was verward en tegelijk opgelucht. Oef, het was eindelijk gebeurd. Ik voelde me volwassen.?

VALS VLOT

Diane : ?Ik had veel gêne over seks. In de humaniora had ik verschillende vriendjes, maar ik durfde niet met ze vrijen. Ik vond seks iets voor mensen met perfecte lichamen en een hele gave huid. Ik vond mezelf niet mooi, was bang om uitgekleed te worden, bang om bloot te zijn. Danny was mijn eerste echte lief. We knuffelden veel, maar verder durfde ik niet gaan. Bang dat het zou tegenvallen, bang om afgewezen te worden. Wat wist ik eigenlijk van vrijen ? Wellicht zat Danny met dezelfde schrik. We hebben er nooit over gepraat.

Zo gingen er een paar jaren voorbij : wel vriendjes, maar niet samen slapen. Mijn vriendinnen dachten dat ik heel vlot was met jongens, omdat ik zo makkelijk babbelde. Op een bepaald moment ik was intussen al twintig en vond het gênant dat ik nog nooit gevreëen had heb ik beslist om dan maar een wildvreemde uit te kiezen om het mee te doen. Iemand die achteraf zou verdwijnen. Dan zou het niet zo erg zijn als het zou tegenvallen. In mijn stamcafé heb ik een toevallige passant opgepikt en mee naar mijn kot genomen. Daar heb ik het vrijen over me heen laten gaan, ik weet niet hoe ik het anders zou moeten zeggen. Ik voelde me tot hem aangetrokken, ik vond het allemaal heel spannend, maar stond mezelf niet toe echt opgewonden te raken. Het was alsof ik mezelf aan het observeren was. Het vrijen was niet plezierig en ook niet onplezierig. Het was eerder een inwijding die ik moest ondergaan. Het wrong wat, en het deed een beetje pijn. Maar dat hoorde er toch bij ?

Ik dacht achteraf : is dat alles ? De volgende morgen is die jongen vertrokken. Hij heeft niet eens geweten dat hij mij ontmaagd heeft. Daarna heb ik mijn eerste echte vriendje, Danny, terug opgezocht en ook met hem gevreëen. Dat was wel heel bijzonder. We hebben geen relatie meer, maar ik zal altijd een boontje voor hem hebben. Ik denk nu achteraf wel : jammer dat ik met hem niet over mijn gêne durfde te praten. De eerste keer zou anders zijn geweest.?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content