Een van de oudste soorten oliehoudende zaadjes die de mens heeft leren telen, was enkele tientallen jaren geleden in onze streken nog zo goed als onbekend. Ve...

Een van de oudste soorten oliehoudende zaadjes die de mens heeft leren telen, was enkele tientallen jaren geleden in onze streken nog zo goed als onbekend. Veel mensen zagen de zaadjes voor de eerste maal als versiersel op broodjes, maar tegenwoordig duiken ze overal op in gerechten, koekjes, (sport)repen, slaatjes, enzovoort. Sesam bestaat voor de helft uit olie. Meer dan 80 % daarvan zijn een- en meervoudig onverzadigde vetzuren (1). Gezonde vetten dus, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze lijken de bloeddruk iets te verlagen en verminderen misschien ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten (2-4). Sesamzaadjes of -olie verdienen een plaats in onze keuken. Met bijna 600 kilocalorieën per 100 gram zijn ze ook een energiebom, maar dat geldt voor alle olierijke zaden.