De Bloedgroep speelt “De Kikvorskoning” van Grimm, voor kinderen en volwassenen.

De Bloedgroep TM maakt deel uit van Theater Malpertuis. In plaats van één productie te spelen en ermee op tournee te gaan (zoals eerder dit seizoen met “Er zijn!”), speelt De Bloedgroep enkele avonden na elkaar verschillende theaterstukken. Artistiek leider en regisseur Sam Bogaerts wil hiermee een nauwere band smeden met het publiek, een dialoog aangaan en de afstand tussen kijker en speler verkleinen.

De Bloedgroep kreeg de eer om met haar producties de nieuwe theaterzaal in Tielt officieel in te wijden. Tegelijk ging ook “De Kikvorskoning KinderenNietToegelaten” in première.

Het oorspronkelijke verhaal van de gebroeders Grimm begint bij de vijver, waar de jongste koningsdochter haar gouden knikker per ongeluk in het water laat vallen. Daarop verschijnt de betoverde kikvors die de knikker wil teruggeven in ruil voor vriendschap en liefde. Waarom en door wie de prins betoverd werd, laat het sprookje van Grimm in het ongewisse.

Sam Bogaerts heeft de dichterlijke vrijheid genomen om er een voorgeschiedenis aan te breien. Tegelijk introduceert hij enkele nieuwe “sprookjes”-figuren die het verhaal interessante wendingen geven. Vooreerst zijn er Pips en Paps: twee kabouters in de vorm van pompoenen. Zij zijn onrechtstreeks verantwoordelijk voor de metamorfose van de prins. Door Paps gevloek verschijnt de Queen of Zwiebelonië, die de vloeker wil straffen. De twee kabouters beschuldigen de prins en de Queen tovert hem om in een kikvors. Hierop volgt het bekende verhaal van de gebroeders Grimm. Alleen komt de dragqueen geregeld ten tonele om de vloekers te berispen. Daarnaast zijn er ook nog hoveling Prit en Koningin Hapje.

ONDEUGENDE THEMATIEK

De kledij – een ontwerp van Ilse Vynckier – schetst de figuren op een karikaturale manier: grote gele pompoenen met puntmutsen, de koningsdochter met roze kleedje en dito kroontje, de prins die verdacht veel op de “chocoprins” lijkt en dan vooral de kikvors zelf. In tegenstelling tot de kledij werd het decor heel sober gehouden. Enkel een zwarte wand in het midden van de scène, waarachter zich de imaginaire vijver bevindt en waar de Queen of Zwiebelonië telkens bovenuit komt als er gevloekt wordt.

Sam Bogaerts regisseerde twee versies van “De kikvorskoning”. Een voor kinderen vanaf zes jaar en een voor KinderenNietToegelaten. Het is de eerste keer dat De Bloedgroep een theaterstuk voor kinderen speelt. De jeugdversie was eerder al tijdens het Bronks-festival in november te zien, maar wordt nu pas hernomen. Ondanks de ondeugende thematiek blijft deze versie behoorlijk kuis. Er wordt heel wat met woorden gespeeld en geassocieerd. De personages worden zo karikaturaal voorgesteld dat het allemaal wel een leuke boel blijft. Als hoveling Prit afval begint te sorteren, is de link tussen het sprookje en het heden ook gelegd.

“De Kikvorskoning KinderenNietToegelaten” daarentegen barst van ondeugendheid en erotische toespelingen. Al wordt identiek hetzelfde verhaal verteld, de woordspelletjes zijn verdachter, de gebaren gewaagder. Maar ondanks deze toevoegingen wordt er niet getornd aan de sprookjessfeer. Het “volwassen” stuk blijft jeugdig, ook al omdat dezelfde interactie van het “oudere” publiek wordt verwacht.

De acteurs ( Steven De Schepper, Monika Dumon, Jobst Schnibbe, Tania Van der Sanden, Dries Vanhegen, Wouter Van Lierde) spelen met vol enthousiasme dit luchtige stuk, ondanks of wellicht dankzij het late speeluur. “De Kikvorskoning KinderenNietToegelaten” kan beschouwd worden als een nagerecht bij een andere voorstelling. Het is geen groot toneel, maar wel sappig en amusant.

“De Kikvorskoning” vanaf zes jaar: nog te zien op 12/3 Tienen, 3/4 Berchem, 7/4-11/4-15/4- 17/4 Theaterkoorts Waasland, 21/4 Roeselare, 25/4 Ieper.

“De Kikvorskoning KNT” is nog te zien op 18-19/3 Vooruit Gent, 3/3 Berchem. Info: 051/40.62.90.

Isabelle Finet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content