Naar aanleiding van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26), die plaatsvindt begin november, pakt Canvas dit najaar uit met Wat houdt ons tegen, een vijfdelige reeks van ex-weervrouw en expert Jill Peeters over klimaat en biodiversiteit. Een van de geïnterviewden is fairtrade-onderneemster, fietskoerier en klimaatactiviste An Deleu (35).

Deleu is lid is van de radicale internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion. Bang om gearresteerd te worden tijdens acties is ze niet. Deleu: ‘Helemaal niet zelfs. In de politiecel belanden was een van de tofste ervaringen van mijn leven. Ik ben bij de Royal Rebellion opgepakt met vijfentwintig vrouwen die ook zover in hun leven stonden dat ze op straat wilden gaan op het risico gearresteerd te worden. In de cel hebben we enorm interessante gesprekken gehad, yoga gedaan, gedanst en gezongen. Bohemian Rhapsody zal nooit meer hetzelfde klinken. Een van de agenten heeft dat moment gefilmd. Ik hoop dat hij de beelden ooit online zet, want ik wil ze heel graag zien!’ (lacht)

Lees het volledige interview op www.knack/klimaatactivisme

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content