‘Ik verwacht geen griepseizoen voor half december’

Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

Griepcommissaris Marc Van Ranst was vorige week zelf ziek. Snipverkouden beantwoordde hij uw vragen.

Klopt het dat er al een vaccin tegen windpokken bestaat en zo ja, waarom wordt het dan niet verplicht toegediend? (Indra Janssen, Sint-Jans-Molenbeek)

Marc Van Ranst: Dat vaccin is er al jaren. Mijn zoontje is ermee ingeënt. Ik heb ook veel respect voor de vzw Elines Strijd tegen Windpokken (ESTW), opgericht door moeders die een kind verloren aan windpokken. Zij sensibiliseren om zo veel mogelijk in te enten. Maar er zit een addertje onder het gras. Stel dat we bijna iedereen kunnen overtuigen van het nut van een vaccinatie: dan is er geen probleem en kunnen we windpokken uitroeien. Stel dat het aantal inentingen beperkt is: dan blijft het virus bestaan, maar zijn degenen die zich vaccineren wel goed beschermd. Maar als ongeveer 50 procent van de kinderen wordt ingeënt, dan hebben we een probleem. Dan is het risico groot dat de ziekte gemiddeld veel later zal voorkomen en dat de effecten dus erger worden. Dan heb je in theorie het slechtste van beide werelden.

Ik ben 67 jaar en zit nog tot midden december in Turkije. Is het zinvol om me bij mijn terugkeer nog te laten inenten tegen griep? (Jean-Pierre Rouffla, Genk)

Van Ranst: Ik verwacht dit jaar geen griepseizoen voor half december. In Europa is op dit moment nergens een epidemie uitgebroken. Normaal zijn oktober en november de meest geschikte maanden om je te laten vaccineren, maar dit jaar zou half december dus ook nog een goede bescherming kunnen opleveren. Hou er wel rekening mee dat het twee weken duurt voor het vaccin volledig werkt.

Voor uw recente oproep om thuis te blijven bij een verkoudheid kan ik enig begrip opbrengen. Maar vreest u niet dat zo’n maatregel misbruikt zou worden? (Geert Janssens, Harelbeke)

Van Ranst: Het was zeker niet mijn bedoeling om iedereen met een kriebeltje in zijn keel te laten thuisblijven, maar iemand die veel hoest of niest creëert een grote besmettingskans en kan dus beter thuisblijven. Ook vanuit het standpunt van de werkgevers, die onmiddellijk tegengas gaven, is het niet sociaal en niet verstandig om verkouden werknemers naar het werk te laten komen. De uitspraak heeft veel deining veroorzaakt en werd politiek onverstandig genoemd. Maar wie er met gezond verstand naar kijkt, moet erkennen dat het geen slecht idee is. Veel werknemers zijn zelfs bereid om de eerste dag onbetaald thuis te blijven.

Hoever staat de wetenschap met een vaccin tegen verkoudheden? (Ignace Verreth, Eeklo)

Van Ranst: Een vaccin tegen verkoudheden is de heilige graal van de vaccinologie. De ontwikkeling ervan is veel complexer dan die van een griepvaccin omdat er niet een paar, maar meer dan honderd verschillende verkoudheidsvirussen bestaan. Op dit moment beschikken we zeker nog niet over de technologie om één vaccin te produceren dat beschermt tegen het gros van de verkoudheden. De tests die we daarvoor zouden moeten doen, zijn bovendien erg duur. Maar ik verwacht dat het er ooit komt. Ik zou me in elk geval laten vaccineren.

Vraag van de week

Grote bedrijven vaccineren al hun werknemers tegen griep. Die minimale kostprijs weegt niet op tegen de torenhoge kosten van één ziektedag. Waarom vaccineren we niet iedereen? (Esmoreit De Neef, Vremde)

Van Ranst: Om medische redenen is dat niet noodzakelijk. Met een griep belandt een werknemer normaal niet in het ziekenhuis, laat staan dat hij ervan zou sterven. Maar uit productiviteitsoverwegingen kan het dus wel. De bedrijven die vaccineren doen dat niet uit liefde voor hun werknemers, maar omdat het rendeert. De verantwoordelijkheid om het griepvaccin breder te gebruiken, laat ik daarom over aan de werkgevers en werknemers.

Volgende week: VRT-journaliste Linda De Win (Villa Politica). Mail uw vraag naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content