Neymar is de nieuwste telg in een lange lijn van Braziliaanse superster-voetballers. De 22-jarige spelmaker moet zijn land wereldkampioen maken, en heeft zijn start alvast niet gemist.

Alle Brazilianen verwachten dat u voor hen de Wereldbeker wint. Hoe gaat u om met die druk?

NEYMAR: Ik droom er al mijn hele leven van dat ik het nummer 10 van de Braziliaanse nationale ploeg mag dragen en mag voetballen op het WK. Nu is het zover – in eigen land dan nog. Ik beschouw dat niet als druk, het maakt me net blij. En ja, ik ben er trots op. Die emoties neem ik mee op het veld.

Ach, stress. De media volgen me al sinds mijn dertiende, toen ik al bekendstond als ‘de nieuwe Robinho’. Ik heb de dingen altijd al op mijn manier gedaan, en ik maak me nooit zorgen.

Uw grote gave is dribbelen. Kopieert u weleens trucjes van andere spelers?

NEYMAR: Robinho heb ik altijd van dichtbij gevolgd, omdat hij de ster was bij Santos toen ik daar zelf in de jeugdreeksen speelde. Hij was mijn idool, en hij dribbelde veel. Ik keek ook op naar Ronaldinho, Ronaldo, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Van iedere behendige sterspeler die je kunt opnoemen bekeek ik filmpjes, en die probeerde ik dan op training na te doen, zodat die bewegingen er tijdens de wedstrijd uitvloeiden. Dribbelen is een kunst, maar je kunt het leren.

Er is nog geen enkel trucje dat ik zelf heb uitgevonden, dat helemaal van mij is. Ik doe het met ‘normale’ dribbels, zoals je lichaam gebruiken om iets anders te veinzen dan wat je echt van plan bent. Of overstapjes, die gebruik ik ook veel. De pirouette van Zinedine Zidane heb ik ook al vaak toegepast.

Uw voetbal straalt plezier uit. Is voetballen voor u amusement, of toch meer een job?

NEYMAR: Het is plezier dat gemanaged moet worden. Ik ben altijd blij wanneer ik op het veld sta, maar je moet de sport wel ernstig nemen. Alles gaat sowieso makkelijker wanneer je goedgezind bent. Als je moet voetballen terwijl je triest bent, lukt er niets.

Hoe kijkt u terug op uw eerste seizoen bij FC Barcelona?

NEYMAR: Het was niet perfect, maar ook niet slecht. In het begin had ik het zwaar. Ik had nog nooit in het buitenland gewoond, en ik miste mijn vrienden en mijn familie. Ik heb uit dat eerste seizoen veel geleerd, zowel professioneel als persoonlijk.

U speelt bij Barcelona in de spits met Lionel Messi. Hoe verloopt die samenwerking?

NEYMAR: Hij heeft me op alle vlakken verrast. Voor ik naar Spanje kwam, had ik een beeld van hem, gebaseerd op zijn imago in de pers: dat hij erg gereserveerd is en met niemand praat. Intussen bekijk ik hem helemaal anders. Hij is natuurlijk een voetbalgenie, maar ook naast het terrein behandelt hij mij fantastisch. Ik kan echt geen kwaad woord over hem zeggen.

Wordt Brazilië wereldkampioen?

NEYMAR: Ik zou niets liever willen. Felipe Scolari, onze bondscoach, was ook coach in 2002, toen Brazilië voor het laatst de Wereldbeker won. Hij zegt dat het WK het lastigste voetbaltoernooi is dat er bestaat, omdat er echt geen enkele marge voor fouten is. Maar hij zegt ook dat de vreugde die je voelt wanneer je de Wereldbeker wint nergens mee te vergelijken valt. Ik kan niet wáchten.

DOOR SIMON KUPER; © The Red Bulletin

‘Messi is natuurlijk een genie, maar hij behandelt mij fantastisch.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content