‘Ik hoop dat dit het begin van het einde is’

GEROLF ANNEMANS 'Het is pijnlijk om te zien hoe N-VA'ers vandaag moeten verdedigen wat Angela Merkel hen door de strot heeft geduwd.' © Photo agency

Er zijn ook politici die vorige week iets te vieren hadden. In Vlaanderen is het even zoeken naar iemand die de Europese Unie graag ziet afzinken. Gerolf Annemans ontpopte zich sinds hij in het Europees Parlement zit tot een fervent eurocriticus. ‘Alleen bedrijfsleiders die zitten te wachten op goedkope arbeid profiteren van de open grenzen van Europa.’

‘Niemand kon voorspellen hoe de Britten zouden stemmen’, zegt Gerolf Annemans van het Vlaams Belang. Hij duimde voor Nigel Farage, Boris Johnson en de andere politici die de EU wilden verlaten. Echt verrast door de uitslag van het referendum was hij niet. De Vlaams-nationalist begrijpt waarom mensen vrijdag voor de televisiecamera’s stonden te huilen omdat ze eindelijk hun land terug hebben.

GEROLF ANNEMANS: Voor iemand die in de Londense city elke maand een loon met vijf nullen opstrijkt, maakt het niet zoveel uit of zijn land tot de Europese Unie behoort of niet. Maar iemand die zijn job verliest omdat een Pool het veel goedkoper kan doen, heeft het daar al veel moeilijker mee. Alleen bedrijfsleiders die zitten te wachten op goedkope arbeid profiteren van de open grenzen in Europa. De kosten van de Unie zijn doorgeschoven naar de kleine man, en iedereen heeft vorige week moeten vaststellen dat die ook mag stemmen.

Hebben de Britten niet minder last van de EU dan wie ook in Europa?

ANNEMANS: De grootste ellende van de gemeenschappelijke munt is hen bespaard gebleven. De Britten hebben een eilandmentaliteit, en ze blijven gefrustreerd omdat ze hun wereldrijk kwijt zijn. De arrogantie van de eurocraten werkt daarop als een rode lap op een stier.

Hoopt u dat dit het begin van het einde is voor de Europese Unie?

ANNEMANS: Ja, we moeten op zoek naar een alternatieve manier om samen te werken. Wij zijn absoluut niet de oorlogsstokers waar men ons graag voor verslijt. Ook op het continent begint men door te krijgen dat we af moeten van de EU. De Europese grondstroom gaat in tegen de opmars van het Europese project.

Wat heeft de gemiddelde Europeaan dan precies te lijden onder de Europese Unie?

ANNEMANS: De transfers springen het eerst in het oog. Net als in België moet in de EU het Noorden altijd betalen voor het Zuiden.

Maar de Europese begroting is toch erg klein?

ANNEMANS: Dat zegt u. Ook aan iedere deal die met Griekenland wordt gesloten, betalen wij mee. Maar het belangrijkste zijn de bevoegdheden die we moeten afstaan. Het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt daarvan bevrijd. Eindelijk zullen de Britse politici weer zelf kunnen beslissen over de koers van hun land.

Hebben de voorstanders van de brexit geen even grote afkeer van Londen als van Brussel?

ANNEMANS: Maar ze zullen de Londense politici nu rechtstreeks ter verantwoording kunnen roepen, in plaats van Brusselse ambtenaren van wie ze nog nooit hebben gehoord. Wat vorige week is gebeurd, zal het VK een nieuw elan bezorgen. Er zullen betere politici aan de macht komen. Het eerste slachtoffer is al gevallen.

De voorstanders van de EU hopen dat ook de Unie een nieuw elan krijgt.

ANNEMANS: Er is wetgeving achtergehouden om pas na het referendum goed te keuren, onder meer over een Europees pensioenplan en een gedeelde garantie voor spaargeld. Guy Verhofstadt droomt zelfs van een doorstart. Mijn bescheiden oordeel is dat hij knettergek is. Hij wil van de Europese Unie nu een federale unie maken waarbij zo goed als alle bevoegdheden worden overgedragen. Daarover durf ik in Vlaanderen gerust een referendum aan. Maar als Verhofstadt opstaat in het Europees Parlement, wordt hij bedolven onder het applaus.

Als u al twijfelde over de uitkomst van het Britse referendum, weet u met zekerheid dat een referendum over de EU in België geen kans maakt.

ANNEMANS: Dat kan snel veranderen. De Vlamingen zijn in slaap gewiegd. Ze zijn onder de indruk van de Europese gebouwen in Brussel en van alle Belgische politici die in Europa carrière hebben kunnen maken. Dat is voorbij. Guy Verhofstadt, Herman Van Rompuy en Karel De Gucht zijn politici uit het verleden.

Er was tijdens de campagne veel te doen over de economische impact van een brexit. Zou u uit de Unie stappen als dat negatieve gevolgen heeft voor de economie?

ANNEMANS: Het Verenigd Koninkrijk zal er niet op achteruitgaan. Toen dat land niet tot de eurozone toetrad, schreeuwde men al dat de Londense city naar het vasteland zou verhuizen. Pure paniekzaaierij. Dat de Britten uit de eurozone zijn gebleven, heeft hen uiteindelijk méér economische groei opgeleverd. Vandaag gebeurt exact hetzelfde. Ik schaam mij als ik Verhofstadt en Kathleen Van Brempt op zo’n bestraffend toontje hoor zeggen dat we het de Britten moeilijk zullen maken. Vlaanderen moet niet minder maar vooral meer handel drijven met Engeland. Dat kan ook. Of doen Zwitserland en Noorwegen het zo slecht?

Noorwegen betaalt mee aan de Europese begroting en voert alle Europese regels door zonder er zeggenschap over te hebben, alleen om tot de eengemaakte markt te behoren. Is dat wat u wilt?

ANNEMANS: Het verschil is dat Noorwegen dat uit vrije wil doet. Het land kan die beslissing elk jaar evalueren. Dat is iets anders dan de manier waarop het ons wordt opgelegd. We hebben die Europese machtsstructuur niet nodig. Ook het voorbeeld van het delen van inlichtingen onder veiligheidsdiensten om terroristen op te sporen, is nonsens. Waarom zouden landen dat onder elkaar niet kunnen?

Zonder de EU zouden alle landen nog altijd alles samen kunnen doen wat de EU vandaag doet?

ANNEMANS: Als zij daarvoor kiezen, ja. Maar het verdrag dat met Erdogan is gesloten, waarbij alle Turken een reisvisum krijgen en de toetredingsonderhandelingen worden versneld, zouden wij bijvoorbeeld nooit goedkeuren. Het is pijnlijk om te zien hoe N-VA’ers vandaag moeten verdedigen wat Angela Merkel hen door de strot heeft geduwd.

Verdedigen zij dat niet omdat het akkoord vluchtelingen tegenhoudt?

ANNEMANS: Dat denken ze misschien. Ik zou het de Vlaming graag voorleggen in een referendum. Die wil dat niet. Maar referenda gaan altijd in tegen de Europese mandaatdemocratie, waarbij nooit duidelijk is wie wat precies te zeggen heeft.

De sociale dumping waar het in de Britse campagne over ging is ook in België een probleem?

ANNEMANS: Zeker. Hier gaat dat om zo’n 7000 jobs in de bouwsector en de transportsector.

Dat zijn verwaarloosbare aantallen, nee?

ANNEMANS: Gaat u dat maar eens vertellen aan de mensen die daardoor zonder werk zitten. Het ging de Britten trouwens niet enkel om de Europese regels. Het ging ook over massamigratie en daar is de EU – denk aan het ‘wir schaffen das’ van Angela Merkel – ook verantwoordelijk voor.

Iets anders: NRC Handelsblad schreef onlangs dat u op kosten van de EU in de Verenigde Staten was gaan supporteren voor Donald Trump. Klopt dat?

ANNEMANS: Ik had een mandaat gekregen van mijn fractie in het Europees Parlement om alle conservatieve kandidaten tijdens een conferentie te beluisteren. Ik heb daar uiteindelijk iedereen gezien, behalve Donald Trump.

Hoopt u dat hij het haalt?

ANNEMANS: Ik wacht het nog even af. Ik ben terughoudend omdat we nog niet weten wat Donald Trump als president precies zal doen. Van Hillary Clinton weten we dat wel, en dat is pas beangstigend.

DOOR PETER CASTEELS

‘De Europese grondstroom gaat in tegen de opmars van het Europese project.’

‘Guy Verhofstadt, Herman Van Rompuy en Karel De Gucht zijn politici uit het verleden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content