‘Ik ben een grote voorstander van ontspanning’

Filip Dewinter
Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

‘Studeren is niet alleen memoriseren’, zegt studentenpsychologe Suzy Even (UGent). Ze raadt aan om de leerstof actief te verwerken. ‘Dan wordt het veel minder saai.’

Kan het kwaad om op de dag voor een examen tijdens een WK-wedstrijd een paar pintjes te drinken, ook al ga je meteen na de wedstrijd naar huis? (Ruben Diopère, Torhout)

SUZYEVEN: Wie tijdens het academiejaar al veel gewerkt heeft, kan het zich tijdens de examens inderdaad permitteren om nu en dan naar het voetbal te kijken. Ik ben een grote voorstander van ontspanning. Als die pintjes jou ontspannen, dan hoeven ze geen probleem te zijn, zeker niet als je daarna op tijd in je bed kruipt. Het is natuurlijk belangrijk om jezelf te kennen. Sommige studenten weten dat ze na twee pintjes niet meer kunnen stoppen. Voor wie de dag zelf nog wil studeren, lijkt het me ook minder evident. Na twee pinten vermindert de concentratie al. En het duurt ook twee uur voor die weer afgebroken zijn.

Ik loop steeds achter op mijn planning. Hebt u tips om me minder depressief te voelen wanneer ik kijk naar wat ik nog moet doen in die paar dagen voor een examen? (Emily Hendrickx, Vlimmeren)

EVEN: Op tijd beginnen kan natuurlijk een groot verschil maken. Maar als je toch te veel achterstand hebt opgelopen, blijft het belangrijk om niet op te geven en er het beste van te maken. De hele cursus goed instuderen zal niet meer lukken, dus moet je keuzes maken. Je vraagt je het best af welke hoofdstukken de prof zelf het belangrijkste vond. Sommige perfectionisten blijven ook denken dat ze 20/20 moeten behalen. Maar 10/20 is genoeg voor een vrijstelling, panikeer dus niet. En misschien heb je wel geluk met de vragen. Zelfs als je slaagkans zogoed als nihil is, kun je maar beter blijven studeren, want er is ook nog een tweede zittijd. Daarin heb je een grote voorsprong als je de leerstof al eens gestudeerd hebt.

Volgens de leraar wiskunde van mijn zoon, die een concentratiestoornis heeft en in het tweede jaar secundair zit, is het niet mogelijk om een pauze in te lassen tijdens een vier uur durend examen. Hoe ziet u dat? (Michèle Rodenbach, Tielrode)

EVEN: In het hoger onderwijs worden uitzonderingen voor bepaalde studenten wel toegestaan. Degenen met een aandachtsstoornis kunnen bijvoorbeeld hun examen in een aparte hoek afleggen. Wie door een fysieke aandoening vaak naar het toilet moet, kan dat tijdens een examen onder begeleiding doen. De ene prof stelt zich natuurlijk soepeler op dan de andere. Voor de leraren in het secundair onderwijs zal dat niet anders zijn. De zorgleerkracht of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) zou moeten kunnen bemiddelen bij uw vraag aan deze leraar. Los daarvan is vier uur examen inderdaad heel lang.

In welke mate hebben uw persoonlijke ervaringen met examens uw beroepskeuze beïnvloed? (Els Arnout, Oostende)

EVEN: Ik heb deze job vooral gekozen omdat ik studenten een heel interessante doelgroep vind. Ze zijn dynamisch en allesbehalve vastgeroest. In korte tijd kun je bij hen veel veranderen. Studenten zijn ook kritisch voor wat je hen vertelt. Dat houdt me jong en scherp. Mijn eigen ervaringen als student hebben geen grote rol gespeeld bij mijn beroepskeuze – ik ben pas op mijn 28e, na een aantal jobs, psychologie gaan studeren. Vroeger was ik wel een stresskip en een perfectionist. Dat maakt dat ik me nu wel goed kan inleven in de stress of de faalangst van studenten die bij mij komen. Laat dat een troost zijn voor degenen die geplaagd worden door die angsten: je kunt ze wel degelijk onder controle krijgen.

Vraag van de week

Waarom lijkt tijdens het studeren alles – ook die voorspelbare soap waar je anders nooit naar zou kijken – plots veel interessanter dan je cursus? (Siel Van Grootel, Berchem)

EVEN: Studeren is niet alleen memoriseren. Wie de leerstof er net voor de examens in wil stampen, vervalt in puur en saai papegaaienwerk. Daarbij valt de concentratie heel gemakkelijk weg en worden allerlei andere dingen plots interessanter, ook de voorspelbare soap. Het wordt allemaal veel boeiender als je actief studeert: tijdens het jaar naar de lessen gaan, noteren, schema’s maken, je afvragen wat de prof nu écht bedoelt. Ook studenten die alles tot op het laatste moment uitstellen, vinden altijd wel iets interessanters om te doen. Voortdurend afgeleid zijn, kan ten slotte ook wijzen op een gebrek aan pauzes. Die moet je wel op tijd nemen.

Volgende week: VB-Kamerlid Filip Dewinter.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content