Een team rond ingenieur Alex Frangi (KU Leuven) publiceert in Nature Communications een primeur: een klinische studie met virtuele patiënten van een ontwerp om de verwijding van een bloedvat (aneurysma) in de hersenen te behandelen. De digitale patiënten werden ‘gerekruteerd’ door middel van een variant op een computerspel (The Sims, voor de kenners).

De studie concludeerde dat de resultaten van de simulatie dezelfde waren als die van drie ‘echte’ klinische studies. Ze onderzocht het effect van een zogenaamde flow diverter om de bloedvatverwijding te behandelen: een buisje om de verwijding te bypassen zodat ze geen onheil, zoals een beroerte, kan veroorzaken. Een virtuele aanpak kost veel minder en duurt veel minder lang dan een echte klinische test. In het echt neemt zo’n test gemakkelijk vijf jaar in beslag, virtueel was het in een half jaar geklonken.

Digitale patiënten werden gerekruteerd met een variant op het computerspel The Sims.

Toch zal de klassieke weg voor veel aandoeningen nog lang de regel blijven. In The European Heart Journal tonen cardioloog Pieter Martens (UHasselt) en zijn collega’s aan dat een behandeling met een ijzerinfuus de werking van het hart bij patiënten met hartfalen verbetert. Ze verhoogt de pompkracht van het hart, waardoor patiënten meer inspanningen aankunnen. IJzer speelt een belangrijke rol in de energieproductie in het hart.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content