Ja. Jezus houdt van homo’s. Uit medelijden.

Sinds zijn benoeming tot aartsbisschop moet André-Joseph Léonard in elk interview uitleggen waarom hij problemen heeft met homoseksualiteit. In Knack formuleerde hij dat ooit als volgt: ‘Seksualiteit komt van het Latijnse secare, snijden. Het seksuele heeft te maken met het onderscheid tussen man en vrouw. Als iemand zo is geëvolueerd dat hij geen normale aantrekking voelt tot het andere geslacht, dan klopt er toch iets niet?’ Lees: homoseksualiteit is tegennatuurlijk, abnormaal. Woorden die Léonard uiteraard liever niet gebruikt.

Gek genoeg werd diezelfde vraag zelden gesteld aan Godfried Danneels, die zaterdag de fakkel doorgaf aan zijn opvolger. Danneels stond bekend als een progressieve kerkleider, een man van de wereld die er – behalve misschien over abortus en euthanasie – niet zulke verouderde denkbeelden meer op na houdt. Nochtans bevestigde Danneels onlangs in Knack dat homoseksualiteit volgens de Kerk indruist tegen de natuurlijke orde der dingen – luidens de officiële leer is homoseksualiteit ‘intrinsiek ongeordend’. In mensentaal: tegennatuurlijk, abnormaal. Woorden die ook Danneels natuurlijk niet gebruikt.

Vertegenwoordigers van de holebibeweging die bij de aanstelling van Léonard betoogden, hebben de nieuwe aartsbisschop een informatiepakket bezorgd, zodat hij zich kan ‘bijscholen’. Eerlijkheidshalve had ook Danneels dat pakket moeten krijgen, want men gelieve zich niet te vergissen: ten gronde denken Danneels en Léonard, en alle andere rechtgelovige christenen, moslims en joden met hen, over homoseksualiteit precies hetzelfde. Alleen formuleert de eerste het wat diplomatischer dan de tweede. Zij denken het volgende: God heeft de mens geschapen als man en vrouw, met het oog op vruchtbaarheid. Als twee mannen of twee vrouwen seks hebben met elkaar, klopt er dus iets niet. Dat is niet wat God voor ogen stond.

Houdt Jezus dan niet van homo’s? Die vraag werd zondag gesteld aan de kathedraal in het Nederlandse Den Bosch, waar de pastoor alleen nog mensen ‘met de juiste beleving van seksualiteit’ een hostie wil geven. Het antwoord is: Jezus houdt wel degelijk van homo’s. Uit medelijden, omdat zij iets doen wat niet goed voor hen is. Een beetje zoals rokers, zei Stefaan Seminckx, woordvoerder van het Opus Dei in België, ooit in dit blad: ‘Stel dat ik als arts een roker op consultatie zou krijgen. Dan is het mijn plicht om te zeggen: uw rookgedrag is schadelijk voor u. Wat nog niet wil zeggen, heel belangrijk, dat ik dan die roker discrimineer. Als arts ga ik ook niet spuwen op die roker. Ik ga niet zeggen: kom nooit meer terug! Nee, ik ga zeggen: kom nog meer, want u hebt het meer nodig dan iemand anders.’

Wie gelooft dat God de mens geschapen heeft als man en vrouw, ontkomt blijkbaar niet aan deze conclusie. Alleen hééft God de mens niet geschapen. De mens is een geëvolueerde diersoort, en homoseksualiteit is een normaal, volstrekt natuurlijk verschijnsel. Dat de Kerk homoseksualiteit veroordeelt, wijst erop dat zij, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, de evolutietheorie nog niet heeft aanvaard.

BLOG! Reageer op blogs.knack.be/opinie

door Joël De Ceulaer

Godfried Danneels en André-Joseph Léonard denken over homoseksualiteit precies hetzelfde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content