Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

Het klaverblad van Fun Lovin’ Criminals.

Voor de buitenwacht moet het lijken alsof hiphop zijn beste tijd heeft gehad. Sinds de heisa rond gansterrap is het opvallend stil geworden rond het genre. Onlangs kwamen nog wat Nederlandse acolieten als Extince en Osdorp Posse keet schoppen, en dat was het ongeveer.

Hiphop floreert wel als smaakverbeteraar en grondlaag voor allerhande dansproducten, maar bij de bron van de oervaders is de deining nogal dun geworden. Ingewijden blijven natuurlijk het pad zien, maar de brug naar het volk ligt grotendeels in puin. Alleen de

Beastie Boys en Cypress Hill krijgen nog iets voor elkaar.

Het driekoppige Fun Lovin’ Criminals wordt in staat geacht om die kloof op slag een stuk te dichten. Op hun debuut ?Come find yourself? offreren ze namelijk het klaverblad dat de wereld van rap verwacht : credibiliteit, humor, spanning en bovenal stevige grooves. Op een haast beredeneerd ogende manier hebben ze die wijsheden nageleefd.

Met het hoescitaat ?Society prepares the crime. The criminal commits it.? geven ze vooraf al een grote boodschap weg die geen verder commentaar en gezeur behoeft. Het feest kan dus meteen beginnen. Eerst gauw wat hitlijsten vullen. ?The fun lovin’ criminal? lijkt een dansbaar toerental gegeven te hebben aan de akoestische blueslijn van G. Love & Special Sauce, ?Bombin’ the L? past de truc met de hardrockriff toe het lijkt op Deep Purple maar is Lynyrd Skynyrd en het grappige bankroversverhaal ?Scooby snacks? sampelt modieus uit de films ?Reservoir dogs? en ?Pulp fiction?.

De aanstekelijkheid haalt het daarbij ruimschoots op de evidentie. De New Yorkers kiezen wel andere momenten uit om hun brio te etaleren. Die vertoning beslaat de rest van het album en is zo avontuurlijk dat men haar tot de laatste tonen blijft uitzitten. Onze helden komen heelhuids uit jazz- en funkachtige buurten en slagen er zelfs in om het zeemzoete ?We have all the time?, een nummer van James Bond-componist John Barry, perfect in de toon te laten vallen. Amusement op jongensboeken-niveau !

Jan Delvaux

Fun Lovin’ Criminals,?Come find yourself?, (7243-8-35703-2 4/EMI)Fun Lovin’Criminals staan op vrijdag 5 en zaterdag 6/7 op Torhout/Werchter.

Fun Lovin’ Criminals : grote boodschap.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content