Trouwe viervoeters vertrouwen hun baasje minder dan veel baasjes geloven.

Veel hondeneigenaars overschatten de kracht van de band die hun hond met hen heeft. Dat is de ontnuchterende conclusie van een studie uit Applied Animal Behaviour Science. Wetenschappers onderzochten zowel het gedrag van honden als het vertrouwen dat zij in hun ‘baasje’ hebben. Bij eigenaars peilden ze naar hun gevoel over de band die ze met ‘hun’ dier hebben.

Het voornaamste euvel bleek een foute interpretatie van het enthousiasme waarmee een hond zijn baasje na een afwezigheid begroet. Dat blijkt vooral groot bij honden die maar een zwakke band met hun baas hebben. Anders dan kinderen, die naarmate ze ouder worden het contact met hun ouders loslaten, ontwikkelen ouder wordende honden wel een sterkere band met hun baasje.

Honden zijn in de loop van hun postwolfgeschiedenis zo geëvolueerd dat ze gemakkelijker aan mensen gehecht raken. De vraag was of dat gedrag aangeboren dan wel aangeleerd is. Nieuwe wetenschappelijke studies suggereren het eerste. Volgens Current Biology zijn hondenpuppy’s meteen geïnteresseerd in mensen en menselijke gedragingen, maar geldt dat niet voor wolvenwelpen. Puppy’s zijn ook veel gevoeliger dan welpen voor ‘puppygebabbel’ van mensen – het equivalent voor jonge honden van hoe wij met baby’s praten. Sommige honden zijn wel véél beter in het ‘begrijpen’ van mensen dan andere.

Sommige honden begrijpen mensen véél beter dan andere.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content