Hollande verkiest volksclub Red Star boven PSG

FRANÇOIS HOLLANDE: 'Red Star is meer dan een voetbalclub.' © Belga
Kleis Jager Correspondent in Frankrijk voor Trouw en Het Financieele Dagblad

De Franse president is een fan van Red Star, een ambitieuze tweedeklasser in een voorstad van Parijs. Het stadion is vervallen, het clubhuis ruikt naar sokken, maar net die uitstraling komt de socialistische president van pas in zijn strijd tegen Sarkozy.

De staanplaatsen van het Stade Bauer zijn hier en daar overwoekerd door onkruid, in sommige vakken brokkelen de trappen vervaarlijk af. De tribune aan de zuidkant heeft geen dak meer, dat woei er in december 1999 tijdens een beruchte storm af. Het Stade Bauer in Saint-Ouen, ooit een communistisch bolwerk, is de thuishaven van Red Star. Het stadion is ongeschikt voor de club, die dit jaar promoveerde naar de Franse tweede klasse. Sinds dit seizoen worden alle thuiswedstrijden afgewerkt in Beauvais, 75 kilometer ten noorden van de hoofdstad.

De algemeen directeur van Red Star, Pauline Gamerre, hoopt op een renovatie van het stadionnetje maar heeft geen geld. De burgemeester is dan weer huiverig om geld van een arme gemeente in een profclub te steken. Maar Gamerre, de enige vrouwelijke directeur in het Franse betaalde voetbal, heeft steun gevonden in de hoogste kringen. President François Hollande heeft zich al bij een paar wedstrijden laten zien, met een Red Star-sjaal om zijn nek.

In februari was de president erbij toen Red Star het opnam tegen Saint-Etienne voor de Franse beker. Half september koos Hollande het stadionnetje uit als decor voor een bijeenkomst over ‘burgerschap en voetbal’ met het oog op het EK dat volgend jaar in Frankrijk wordt gehouden. De president hield er een toespraak over het belang van respect voor het shirt van Les Blues, voor het volkslied en voor de nationale tricolore. In plaatsjes met een overwegend allochtone bevolking als Saint-Ouen is dat niet meer vanzelfsprekend. Getuige daarvan de winkeltjes die shirtjes van Ivoorkust en andere Afrikaanse teams verkopen. Maar Red Star, in 1897 opgericht door Jules Rimet, de bedenker van de Wereldbeker, is ‘meer dan een voetbalclub’, benadrukte Hollande. De club wil de jeugd van Saint-Ouen ook ‘persoonlijk en sociaal ontwikkelen’ met culturele en artistieke activiteiten. In het Red Star Lab kunnen jonge leden bijvoorbeeld leren hoe je een video voor een website maakt.

Hollande kwam als student al geregeld kijken in Saint-Ouen toen Red Star nog in de hoogste afdeling speelde. Volgens Gamerre houdt Hollande van het eenvoudige karakter van Red Star. De laatste aankoop tekende volgens Le Parisien zijn contract met een balpen van Bic aan een campingtafel in een clubhuis waar het ‘ouderwets naar sokken ruikt’. En precies die uitstraling komt de socialistische president van pas. Red Star lijkt in niets op de grote broer uit de hoofdstad, PSG, waar zijn aartsrivaal Nicolas Sarkozy vaste klant op de eretribune is. Hollande stelt het voetbal-zonder-flauwekul van Red Star tegenover het blingbling van PSG, de club van Sarkozy en de Qatarese miljardairs.

Of de presidentiële zegen Red Star wat zal opleveren is nog niet zeker, al lijkt achter de schermen een oplossing in de maak. ‘De club beleeft een tweede jeugd, ik twijfel er niet aan dat de lokale politiek een oplossing zal vinden zodat Red Star hier snel weer kan spelen.’

Kleis Jager

Hollande stelt het voetbal-zonder-flauwekul van Red Star tegenover het blingbling van PSG, de club van Sarkozy.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content