Hoge verwachtingen voor medicinale cannabis

Oogsten van cannabis in Naundorf, Duitsland op een veld van The Mariplant Company, een dochterbedrijf van het Canadese Maricann. © belga

Eind februari werd een nationaal cannabisbureau opgericht binnen het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) dat de cannabisteelt voor medicinale doeleinden zal controleren, onder het toeziend oog van de regering. Medicinale cannabis zit in de lift en de cannabisindustrie draait op volle toeren. Het geloof in nieuwe medicinale toepassingen blijkt groot. In Canada trokken meerdere bedrijven die cannabis kweken voor medicinaal gebruik in 2018 naar de beurs. Ook Amerikanen en Europeanen kunnen voortaan investeren in de wietsector. Wereldwijd hebben beleggers al voor enkele miljarden euro’s aandelen in de legale cannabissector gekocht. Cannabis is booming business en studies die zogenaamde gunstige effecten van cannabis aantonen worden breed uitgesmeerd in de media, waardoor nog meer potentiële beleggers worden aangetrokken.

Wetenschappers en economen waarschuwen ondertussen voor een bubbel. Cannabis is zeer uitgebreid onderzocht op mogelijke medische toepassingen, maar de oogst is tot dusver bijzonder mager. Dat neemt niet weg dat in de Limburgse gemeente Kinrooi het bedrijf Cannovex werd opgestart, waar men jaarlijks 5 ton medicinale cannabis wil kweken voor onderzoek naar potentiële nieuwe geneesmiddelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content