Het sportjaar in 30 vragen.

14.01 © Photo News

12.01

Bart Swings wordt in Heerenveen overtuigend Europees kampioen op de (…1), een schaatswedstrijd over iets meer dan 6 kilometer. In dezelfde discipline pakte de Belg zilver op de Winterspelen van Pyeongchang. ‘België schaatsland!’ twittert analist Mark Tuitert enthousiast.

14.01

Marc Coucke haalt Wouter Vandenhaute naar Anderlecht, die nog met hem streed om de overname van paars-wit. Karel Van Eetvelt wordt ceo. Een andere nieuwkomer in de raad van bestuur is de 65-jarige wielermanager (…2). Coucke sponsorde in het verleden diens wielerteam.

01.02

(…3) wordt in het Zwitserse Dübendorf wereldkampioen cyclocross. Ze gaat haar landgenotes Annemarie Worst en Lucinda Brand vooraf. De veldrijdster met Caribische roots wint dit seizoen elk kampioenschap en elk klassement, behalve de Wereldbeker.

09.02

Voor het eerst kwalificeert de Belgische vrouwenbasketbalploeg zich voor de Olympische Spelen. In de cruciale match tegen Zweden blinkt sterspeelster (…4) opnieuw uit met 24 punten. De Versluys Dôme in Oostende ontploft.

11.02

Voor het derde jaar op rij wordt (…5) uitgeroepen tot beste hockeykeeper ter wereld. Met de Red Lions won de goalie het Europees Kampioenschap, met zijn club Watducks de Euro Hockey League. Volgend seizoen komt de doelman van de nationale ploeg uit voor Rot-Weiss Keulen.

19.02

Straffe stunt van Ben Bundervoet: de clubmascotte van (…6) slaagde erin om de dag voor de uitwedstrijd tegen AS Roma op audiëntie ontvangen te worden bij paus Franciscus. Buffalo Ben bezoekt het Vaticaan in indianentooi. ‘De paus gaf zijn zegen’, klinkt het.

01.03

Soufiane Bouchikhi wordt in Laken Belgisch kampioen veldlopen, maar is toch ontevreden. Hij verliest namelijk (…7), het belangrijke regelmatigheidscriterium in het veldlopen. Volgens Bouchikhi werd Dieter Kerstens voorgelaten door diens ploegmaat Isaac Kimeli.

15.03

Thibaut Courtois klopt Stoffel Vandoorne in Not the Aus GP, een virtuele formule 1-wedstrijd vanuit de eigen woonkamer. Vandoorne heeft een excuus: hij had zijn computerapparatuur pas die dag gekregen. In het echte leven racet Vandoorne voor Mercedes-Benz EQ in het (…8)-kampioenschap.

08.04

(…10) verlaat zijn Paraguayaanse gevangenis. Samen met zijn broer betaalde de voormalige ster van onder meer Barcelona en PSG een borgsom van 1,46 miljoen euro. De veertigjarige Braziliaan verhuist naar een hotel om er zijn quarantaine uit te zitten.

16.04

Na het uitstel van de Olympische Spelen kan Pieter Timmers zich niet langer motiveren. Het hoogtepunt van zijn carrière waren de Spelen van 2016, waar de zwemmer zilver pakte op de 100 m (…11). De International Swimming League in Boedapest wordt zijn laatste wedstrijd.

20.04

Sporting Lokeren gaat failliet. Velen wijzen (…12) aan als schuldige van het debacle. De laatste voorzitter van Lokeren maakte naam in de showbizz als manager van Ferre Grignard, The Pebbles en Middle of the Road. ‘Een dromer die te weinig met de financiën bezig was’, vindt analist Marc Degryse.

28.05

In de laatste aflevering ondergaat ook (…14), normaal cocommentator met Pedro Elias, de proeven van het tv-programma De Container Cup. De oud-voetballer nestelt zich op de zestiende plaats, voor profatleten als Remco Evenepoel en Pieter Timmers. Hij wordt ook ereburger van Ninove, een running gag in het programma.

22.06

Racing Genk neemt de topscorer van de Nederlandse Eredivisie over van Heracles Almelo. (…15) tekent voor vier seizoenen. De spits is geboren en getogen in Tongeren, maar komt via zijn moeder in aanmerking voor de Nigeriaanse nationale ploeg. Eerder speelde hij voor OH Leuven en Lokeren.

23.06

Uitgerekend Novak Djokovic, die verkondigt dat hij een coronavaccin zal weigeren en een felle tegenstander is van de lockdown, raakt besmet. In de (…16), een door hem georganiseerd liefdadigheidstoernooi, neemt men het niet nauw met de veiligheidsmaatregelen.

24.06

Paus Franciscus schrijft een open brief aan (…17). Na een zwaar auto-ongeval 20 jaar geleden verloor de gewezen formule 1-racer beide benen. De Italiaan schoolde zich om tot handbiker en werd een inspiratie voor velen. Hij werd op training gegrepen door een vrachtwagen.

10.07

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt een grand slam van de kalender gehaald. (…18) gaat in 2020 niet door op ’s werelds beroemdste gazon. Het toernooi keert wel prijzengeld uit, te verdelen onder alle 620 profspelers. Ook de scheids- en lijnrechters krijgen een vergoeding.

30.07

Eén week voor de start van de nieuwe competitie krijgt (…19) gelijk van de rechter: de club had niet mogen degraderen uit 1A. Voorzitter Dirk Huyck noemt het ‘een overwinning van het gezond verstand’. De speelkalender moet op de schop.

05.08

Sprinter Fabio Jakobsen crasht zwaar in de (…20). De val is het gevolg van een gevaarlijk manoeuvre van Dylan Groenewegen, die op sociale media wordt uitgescholden voor moordenaar. Ook de parcoursbouwer krijgt tonnen kritiek. Bij het ongeval spat de veiligheidsbarrière uit elkaar.

11.08

AA Gent vangt 32 miljoen euro voor de transfer van Jonathan David, een record voor de Belgische competitie. De twintigjarige Canadees trekt naar (…21), topclub in de Franse Ligue 1. AA Gent noemt de transfer ‘een compliment voor het hele Belgische voetbal’.

22.08

Delfine Persoon schikt zich in de nederlaag tegen (…22). De twee treffen elkaar in de tuin van een Engelse bokspromotor. Na hun vorige kamp laakte de 35-jarige Belgische bokser de jury, die haar Ierse tegenstander zou hebben bevoordeeld. Persoon overweegt van gewichtsklasse te veranderen.

04.09

Per ongeluk breekt Bashir Abdi op de Memorial Van Damme het wereldrecord op de (…23). De Belg probeerde samen met trainingsmakker Mo Farah het werelduurrecord te breken, wat Farah ook lukt. Het tempo ligt zo hoog dat onderweg een tweede record sneuvelt.

08.09

Binnenkort galmt opnieuw (…24) door de luidsprekers op wielerwedstrijden. Het deuntje verdween zeven jaar geleden uit de koers, de nieuwe eigenaars van het horlogemerk willen de traditie in ere herstellen. Het wordt afgespeeld in de eerste koerswagen, als signaal dat de renners eraan komen.

19.09

Op de flanken van (…25) verbluft Tadej Pogacar de tegenstand. Hij zet in de tijdrit leider Primoz Roglic op bijna 2 minuten en pakt, één dag voor de Tour Parijs bereikt, de gele trui. De Sloveen Pogacar is de op een na jongste Tourwinnaar aller tijden.

22.09

Alpecin-Fenix, het team rond Mathieu van der Poel, beleeft topdagen. (…26) bezorgt de Belgische ploeg in Anzegem een tweede Belgische titel op rij, na een knappe aanval. In 2016 lag de Oost-Vlaming twee weken in coma na een verschrikkelijke crash in de Ronde van de Vendée.

11.10

Tim Brys en Niels Van Zandweghe winnen opnieuw brons op het Europees Kampioenschap (…27) in de dubbeltwee voor lichtgewichten. De Belgen finishen op minder dan een seconde van het Italiaanse en het Duitse duo. Volgende uitdaging voor Brys en Van Zandweghe zijn de Olympische Spelen.

15.10

Na anderhalf jaar blessureleed viert (…28) haar

comeback met een

persoonlijk record op de

korte kür. De twintigjarige kunstschaatser

wordt gecoacht door

haar broer Jorik. Broer

en zus schaatsten beiden

op de Spelen. ‘Mentaal

was het zwaar, maar ik

sta er weer’, zegt de

Arendonkse.

20.10

Voor het eerst sinds 1954 wordt er geen (…29) uitgereikt, de trofee voor de beste Belgische atleet van het afgelopen seizoen. ‘Wedstrijden gingen niet door, atleten konden hun kansen niet verdedigen’, zegt de organisator. In 2019 was Nafi Thiam laureaat bij de vrouwen, voor het zevende jaar op rij.

29.10

Hoog bezoek op Antwerp: Tottenham Hotspur van trainer (…30) komt langs. De Portugese coach looft de Bosuil, een stadion dat volgens hem mooi oude en nieuwe elementen combineert. ‘Geschiedenis en toekomst in één! Wat jammer dat er door corona geen volk in het stadion mag.’

1. massastart 2. Patrick Lefevere 3. Ceylin del Carmen Alvarado 4. Emma Meesseman 5. Vincent Vanasch 6. AA Gent 7. de CrossCup 8. formule E 9. Greg Van Avermaet 10. Ronaldinho 11. Crawl/Vrije slag 12. Louis De Vries 13. The Last Dance 14. Wesley Sonck 15. Cyriel Dessers 16. Adria Tour 17. Alex Zanardi 18. Wimbledon 19. Waasland-Beveren 20. Ronde van Polen 21. Lille 22. Katie Taylor 23. 20 km 24. Rodania 25. La Planche des Belles Filles 26. Dries De Bondt 27. Roeien 28. Loena Hendrickx 29. Gouden Spike 30. José Mourinho

01.02
01.02© BELGAIMAGE
09.02
09.02© NBAE via Getty Images
19.02
19.02
05.04
05.04© PRESSE SPORTS
17.05
17.05© NBAE via Getty Images
23.06
23.06© Getty Images
05.08
05.08© Getty Images
04.09
04.09© Photo News
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content