Werd privébedrijf Blackwater betaald om leden van Al-Qaeda te doden?

Abu Ghraib, Guantanamo, leugens over massavernietigingswapens. De oorlog tegen het terrorisme heeft het imago van de Verenigde Staten op verschillende manieren besmeurd. Eén vlek heeft de neiging om met de tijd groter te worden. De krant The New York Times onthulde vorige week dat de inlichtingendienst CIA het privébedrijf Blackwater inhuurde om leden van Al-Qaeda op te sporen en te vermoorden. De huidige CIA-directeur Leon Panetta schrok zich in juni een hoedje toen hij dat geheime programma onder ogen kreeg en riep prompt de bevoegde parlementscom-missie in spoedzitting bijeen.

Blackwater is niet het enige bedrijf dat van de privatisering van de oorlog beter wordt. De commissie die in het Amerikaanse parlement over de centen gaat, schat dat er tussen 2003 en 2007 sommen tussen 6 en 10 miljard dollar zijn betaald voor de diensten van beveiligingsbedrijven. Blackwater sprong daarbij het meest in het oog omdat vier medewerkers van het bedrijf in 2004 in Falluja door Iraakse opstandelingen werden gedood en hun lichamen werden opgehangen onder een brug over de Eufraat. In 2007 raakten werknemers van Blackwater op een druk plein in Bagdad in paniek. Ze voelden zich belaagd en schoten 17 burgers dood. Het bedrijf staat sindsdien symbool voor een Amerikaanse operatie die helemaal fout liep. Voor de schietpartij in Bagdad staan op dit moment in Washington vijf voormalige medewerkers van Blackwater terecht.

Daarmee is het bedrijf niet aan het einde van zijn ellende. Met de hulp van een mensenrechtenorganisatie in New York vervolgt een groep Irakezen Blackwater voor niets minder dan oorlogsmisdaden. Op 3 augustus verklaarden twee voormalige medewerkers van het bedrijf onder eed dat stichter en voorzitter Erik Prince persoonlijk ten minste één persoon zou hebben gedood, die ermee dreigde om voor het bedrijf schadelijke informatie te onthullen.

Prince ontkent. Zijn bedrijf heet ondertussen XE Services en werkt in Afghanistan nog altijd voor het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten. Daar worden opnieuw dezelfde fouten gemaakt. Er loopt alweer een onderzoek naar vier medewerkers van XE, die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van een Afghaanse man in mei. Onderzoek van het Amerikaanse parlement leert dat de opleiding en de begeleiding van het personeel van beveiligingsbedrijven die voor de overheid werken ronduit zwak is. Dat mag ook niet verbazen: de dienst die het optreden van privébedrijven in Afghanistan moet controleren, is ook een privébedrijf.

© The Economist

‘Zeg nooit: het is te laat.’ Kimani Maruge, Keniaan die vijf jaar geleden op 84-jarige leeftijd naar de basisschool ging en zo de oudste leerling ter wereld werd. Hij stierf vorige week in Nairobi aan maagkanker.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content