Jarenlang fotografeerden Sovjetsatellieten het grondgebied van de vijand. Vandaag worden de luchtbeelden van Antwerpen, Brussel, New York, Washington of Rome gecommercialiseerd. De tijden zijn veranderd.

Dat Antwerpen aan een bocht in de Schelde ligt, is ook op de satellietfoto’s van de Sovjet-Unie duidelijk te zien. De spionagefoto’s werden vanop een hoogte van 200 à 260 kilometer gemaakt en geven een erg gedetailleerd beeld van de stad aan de stroom (zie kader blz. 72).

De Antwerpse ring vormt een fysieke scheiding tussen de stad Antwerpen aan de ene kant en de fusiegemeenten (Merksem, Ekeren, Wilrijk, Hoboken, Deurne) en de stadswijk het Kiel aan de andere kant. Berchem en Borgerhout liggen zowel binnen als buiten de negentiende-eeuwse gordel. De Ring is, behalve een autoweg, op de meeste plaatsen ook een groene buffer, zij het een erg smalle.

Binnen de Ring ligt centraal het driehoekige stadspark. Ten oosten daarvan vormen de met bomen beplante leien een eerste wal rond het historische stadscentrum. In het noorden voeren de leien naar de oude haven en de vroeg negentiende-eeuwse, meest zuidelijk gelegen dokken (Bonaparte- en Willemdok). Daar, aan de rand van de oplevende wijk het Eilandje, stonden ook de waardevolle maar afgebroken oude stapelhuizen, beter bekend als den Entrepôt. In het zuiden komen leien en Ring samen aan de zogenaamde konijnenwei, ter hoogte van de grote verkeerswisselaar voor de Kennedytunnel.

Hoger in de stad, parallel met de Schelde, bevinden zich de gedempte zuiderdokken in de museumwijk, waarop ook de Sinksensfoor jaarlijks een onderkomen krijgt. Meer stroomopwaarts, richting Hoboken, zijn herkenbaar langs de Schelde het oude industrieterrein Petroleum-Zuid en, iets verder van de stroom weg, het goederenstation en de vroegmarkt van het Kiel.

Terug naar het stadscentrum. De kleinere groene vlek ten oosten van het stadspark is de dierentuin. De Zoo is een naaste buur van het Centraal Station en bevindt zich op loopafstand van de drukke en zwaar beveiligde diamantwijk. De as Meir-De Keyserlei verbindt het station met het centrum rond stadhuis en kathedraal. De iets hoger gelegen oost-westas is de Turnhoutsebaan.

De spoorlijn zelf loopt diagonaal (in zuidoostelijke richting) de stad uit. Ter hoogte van de Ring komt het treinverkeer er langs het grote sorteercentrum van De Post, vlakbij het station van Berchem. Op dezelfde lijn, niet ver voorbij de Ring, ligt de luchthaven van Deurne. Daarboven zijn de parken Te Boelaer (Borgerhout) en Bouckenbergh (Deurne) herkenbaar.

Nog hoger, midden op de foto rechts, ligt ten noorden van de autoweg naar Eindhoven en Limburg, het provinciaal domein Rivierenhof. Het park scheidt Deurne in twee delen. Deurne-Noord grenst aan het Albertkanaal. Op de andere oever ligt het oude industriegebied van Merksem. Op dezelfde hoogte, maar binnen de Ring, vormt het Lobroekdok de overgang naar de wijk rond het slachthuis en zo naar de wijken Dam, Stuivenberg en Seefhoek. Het dok is zichtbaar vanop het viaduct langs het groene sportpaleis, aan de andere kant van de Ring.

Op de linkeroever van de Schelde ligt ten oosten van de Kennedytunnel het Burchtse Weel. De andere meer westelijk gelegen zeilplas is het Galgenweel. De Antwerpse wijk Linkeroever is recenter ontwikkeld en geometrischer van plan. Ze is vanuit de lucht bekeken opvallend groen en open – bij de aanleg is gedeeltelijk voor hoogbouw gekozen. In het noorden ligt sportinfrastructuur die aansluit bij het natuurgebied Blokkersdijk. Aan de overkant van de Schelde, waar ooit het polderdorp Oosterweel lag, staat aan het water van het Noordkasteel de Hogere Zeevaartschool. De witte strook in de bocht op de linkeroever is het strand van Sint-Anneke, voor de Sinjoren de plage van ’t stad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content