De in Afrika geboren en getogen Vlaamse bosbouwingenieur en bioloog Marc Stalmans coördineert de wetenschappelijke activiteiten in het Gorongosa Nationaal Park van Mozambique. In die hoedanigheid is hij coauteur van een artikel in het topvakblad Science over de effecten van oorlog op een ecosysteem.

Tijdens de zware burgeroorlog in Mozambique, van 1977 tot 1992, werden de populaties van grote predatoren in het park gedecimeerd. Wilde honden en luipaarden verdwenen. Dat leidde tot veranderingen in het gedrag van hun prooien. Een soort als de bosbok, die daarvoor in woudzones verbleef, breidde haar populatie uit naar boomloze savannes, waar ze nieuwe plantenbronnen aanboorde.

De vaststelling past in het vrij nieuwe concept van het ‘landschap van angst’: dieren passen hun gedrag aan de aanwezigheid van roofdieren aan, zelfs als ze die niet zien. De aanpassing was wel omkeerbaar. Zodra er opnieuw roofdieren opdoken, werden de oude leefgewoonten snel weer de regel.

Een studie in Environmental Research Letters illustreert dat vredesakkoorden ongunstig kunnen zijn voor de natuur. Na de vrede tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen in 2016 werd er al gauw grootschalig gekapt in grote stukken regenwoud waar tot dan zo goed als niemand zich in had gewaagd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content